Goedkope sneltest meet aangeboren afweer

Bedenker van Fast Imm, zoals ze de nieuwe methode zelf noemt, is Elena Pinelli. Zij is senior wetenschapper van het Centrum Immunologie van Infectieziekten en Vaccins van het RIVM. “We bestuderen afweerreacties bij gezonde en zieke mensen met als doel de volksgezondheid te verbeteren. We weten al veel van de verworven afweerreacties, maar sinds kort richten we ons ook op het aangeboren immuunsysteem. Waarom wordt de een wel en de ander niet ziek van een bepaalde ziekteverwekker? Om dat te onderzoeken, heb je grote studiepopulaties nodig. Doe je dat op de gebruikelijke manier, dan kost dat veel tijd, geld en bloed.”

Enorme winst

Grootste voordeel van Fast Imm, legt Pinelli uit, is dat onderzoekers op het gebied van de immunologie de metingen minstens tien keer goedkoper kunnen uitvoeren. “We kunnen hiermee namelijk veel sneller en eenvoudiger cytokinen meten dan op de conventionele manier, die tevens gebruik maakt van duurdere technologie. Cytokinen zijn eiwitten die worden geproduceerd door immuuncellen en die bepaalde type afweerreacties kunnen ‘aanzetten’. Vandaar het belang om ze te meten. Een ander voordeel van Fast Imm is dat de uitslag direct zichtbaar is via een kleurreactie. Bovendien is de hoeveelheid bloed die nodig is veel minder in vergelijking met conventionele technieken, wat vooral een enorme winst is bij studies met kleine kinderen.”

Kinkhoest

Pinelli benadrukt dat Fast Imm nog verder geoptimaliseerd moet worden. Ze wil deze techniek bijvoorbeeld graag inzetten in haar eigen onderzoek naar kinkhoest, een ziekte die de laatste jaren vaker voorkomt in ons land. Er is volgens haar nog weinig bekend over de aangeboren immuunreactie tegen deze ziektewekker. Onderzoek moet bijdragen aan de ontwikkeling van een effectiever vaccin. “Verder denk ik dat Fast Imm ook een uitkomst is voor ontwikkelingslanden, waar laboratoria minder geld hebben voor dure kits en apparatuur.”