Samen innoveren

Een nieuwe, snellere en goedkopere methode om de aangeboren afweer tegen ziekteverwekkers te meten in het bloed. Waar bovendien heel weinig bloed voor nodig is, wat een enorme winst is bij studies met kleine kinderen. Dit is een van de voorbeelden van innovatieve toepassingen, die ik met trots presenteer in dit nieuwe online magazine.

Het RIVM heeft een schat aan kennis over de volksgezondheid en de leefomgeving. Die kennis zetten we om in innovatieve, praktische toepassingen voor de samenleving. Dat doen we samen met anderen. Zo is in een samenwerking tussen het RIVM, het Longfonds, Milieudefensie en studenten van de Hogeschool Rotterdam de app ‘Ik heb nu last’ ontwikkeld. Stoffen in de lucht kunnen klachten veroorzaken, bijvoorbeeld voor COPD-patiënten. De app geeft antwoord op de vraag van veel patiënten voor welke stof of stoffen zij extra gevoelig zijn. 

Door samenwerking gaat creativiteit stromen, een belangrijke voorwaarde om tot innovatie te komen. “Creativiteit is ons nieuwe kapitaal”, zegt Daan Roosegaarde, bekend innovator, zelfs. Wetenschap en creativiteit zijn een goed duo. Dat komt ook tot uiting in ons Strategisch Programma RIVM (SPR). Dit programma financiert onder meer RIVM-innovatieprojecten. Veel van de projecten in dit magazine zijn onderdeel van het SPR.

Nieuwe vraagstukken op het gebied van de volksgezondheid en de leefomgeving vragen ook in de toekomst om creatieve, praktische oplossingen. Met passie werkt het RIVM daaraan, met onze bestaande én nieuwe partners.

André van der Zande

Directeur-generaal RIVM

 

Lees meer over het RIVM-programma voor eigen onderzoek, innovatie en kennisontwikkeling: het Strategisch Programma RIVM.