Winnen met bewegen

“De Beweegloterij is een combinatie van een loterij en een beweegafspraak,” legt Mattijs Lambooij uit. “Mensen met overgewicht (een Body Mass Index (BMI) van boven de 25) spreken met de sportinstructeur af hoe vaak ze willen sporten, bijvoorbeeld twee keer in de week. Eens in de zoveel tijd wordt een loterij gehouden. Alleen als de winnaar zijn doel heeft gehaald, wordt de prijs uitgereikt.” Als mensen hun doel niet hebben bereikt, krijgen ze te horen of ze een prijs hadden kúnnen winnen. Het idee is dat ze dan spijt krijgen dat ze niet voldoende – volgens de afspraak – hebben bewogen. 

Niet alles op wilskracht

Anticiperen op spijt, noemt Koen van der Swaluw het. Hij voert zijn promotie-onderzoek deels op het RIVM uit, onder begeleiding van promotor Johan Polder. Koen van der Swaluw: “Er zit een discrepantie tussen willen en doen, weten we vanuit de psychologie. Mensen kunnen niet alles op wilskracht bereiken, dat is een soort spier die uitgeput kan raken. Daarom zoeken we naar andere manieren om mensen te helpen hun doelen te bereiken.”

 

Emotie als hulpmiddel

Ogenschijnlijk is de financiële beloning de motivatie om mee te doen. Van der Swaluw: “Het innovatieve van dit project is nu juist dat eigen emoties worden ingezet om een doel te bereiken. De hypothese is dat mensen zich goed kunnen voorstellen hoeveel spijt ze hebben op het moment dat ze zich realiseren dat ze hadden kunnen winnen. De emotie wordt hier als hulpmiddel gebruikt.”

Familievakantie

Het doel wordt bewust concreet gehouden, en is er niet op gericht om de hele leefstijl om te gooien. Afvallen kan een bijkomstigheid zijn van het sporten, maar is niet het doel. Vaak is daar meer voor nodig, zoals dieetbegeleiding. Na een succesvolle pilot gaat de Beweegloterij waarschijnlijk in januari 2016 van start bij de sportscholen van High Five, een sportschool die bedrijfsfitness verzorgt, onder meer binnen het RIVM. Ook de Staatsloterij doet mee aan het traject, zij regelen een onafhankelijke trekking. En de prijzen? Wekelijks wordt een geldprijs van honderd euro verloot en na een halfjaar trouw sporten maak je kans op een familievakantie. Aan de sporters de keus…