Verschillen in oorzaken van ongevallen

Ruim een kwart van de gemelde ernstige ongevallen met uitzendkrachten zijn ongevallen met machines. Bij medewerkers in dienst van een bedrijf geldt dit voor ongeveer 1 op de 5 ongevallen. Bij machineongevallen gaat het vooral mis door het falen van de fysieke afscherming van de machine. Zowel bij uitzendkrachten als bij vaste werknemers is dit in bijna 95% van de ongevallen een van de belangrijkste oorzaken. Opvallend is dat bij uitzendkrachten in 1 op de 3 ongevallen geen (adequaat) materiaal werd verschaft door het bedrijf, terwijl dit bij medewerkers in dienst van het bedrijf bij een kwart van de ongevallen de achterliggende oorzaak is.

Ook gaat het bij ongevallen met machines vaak mis door falende lichaamscontrole of bewustzijn van de gevarenzone. Dit geldt vaker voor uitzendkrachten (56%) dan voor medewerkers in dienst van een bedrijf (48%). Bij uitzendkrachten ligt dit vaker aan onvoldoende kennis en vaardigheden en bij medewerkers in dienst van een bedrijf vaker aan motivatie en alertheid.

Uit de analyse volgen de volgende aanbevelingen voor bedrijven:

  • Zorg voor adequate afscherming van machines. Besteed hier extra aandacht aan als het bedrijf uitzendkrachten inzet. Let dan vooral op het geven van (werk)instructies aan uitzendkrachten voor het gebruik van de afscherming van machines.
  • Zorg voor het informeren, opleiden en trainen van uitzendkrachten. Hierbij gaat het vooral om het overbrengen van informatie en kennis. Bijvoorbeeld:
    • Zorg ervoor dat ook uitzendkrachten goed zijn voorbereid op onverwachte situaties, zoals noodsituaties.
    • De specifieke gevaren waar zij op de werkplek mee te maken krijgen, zoals de gevarenzone van een machine.
    • De procedures en werkinstructies.
    • De aanwezige veiligheidsvoorzieningen, zoals fysieke afscherming.
  • Zorg ervoor dat ook uitzendkrachten goed zijn voorbereid op onverwachte situaties, zoals noodsituaties.

De analyse geeft de Inspectie SZW informatie over trends en ontwikkelingen en biedt mogelijke aandachtspunten voor inspectie.