Atlas Natuurlijk Kapitaal

Deel van het schema van de Atlas Natuurlik Kapitaal

In onze samenleving gebruiken we veel natuurlijke hulpbronnen. Olie, gas, hout, wind, drinkwater en ons voedsel zijn daar een voorbeeld van. Maar gebruiken we deze bronnen wel duurzaam en efficiënt? De Atlas Natuurlijk Kapitaal, gelanceerd in september 2015, brengt al deze hulpbronnen in beeld en helpt om het duurzaam gebruik van deze hulpbronnen te verbeteren.

Waarom een Atlas Natuurlijk Kapitaal?

In Nederland bleek er behoefte te zijn aan een totaaloverzicht van de natuurlijke hulpbronnen. De Atlas Natuurlijk Kapitaal (ANK) voorziet daarin waarbij ook natuurlijke voorraden en de ecosystemen en de diensten die zij leveren in kaart worden gebracht. De diensten die het natuurlijk kapitaal ons kan leveren zijn bijvoorbeeld het binden van kooldioxide , het invangen van fijnstof door bomen, het filteren van regenwater, natuurlijke plaagbestrijding, het produceren van voedsel, recreatie, zonne- en windenergie.

De atlas wil bedrijven, (lokale) overheden en maatschappelijke organisaties ondersteunen bij het beter benutten van het natuurlijk kapitaal en bij het tegen elkaar afwegen van de verschillende belangen waarbij het natuurlijk kapitaal een rol speelt. Zo geeft de atlas bijvoorbeeld informatie over in welke gebieden de bestuiving door insecten goed is en waar minder. Bestuiving is van cruciaal belang voor 84% van de Europese landbouwgewassen om een oogst te kunnen krijgen. De atlas geeft suggesties om gebieden waar de bestuiving minder goed is, aantrekkelijker te maken voor insecten zoals het aanleggen van houtwallen en bloemrijke akkerranden of het plaatsen van bijenhotels.

Samenwerking van veel partijen

Bij het ontwikkelen van de Atlas Natuurlijk Kapitaal zijn veel partijen betrokken. De kennisinstituten Deltares, Alterra, VITO, het LEI, BIJ12 het CBS en het RIVM zorgen voor de inhoud. De ontwikkeling en het beheer van de atlas zijn bij het RIVM belegd.

De ANK is nog volop in ontwikkeling. Zo wordt nog gewerkt aan de landsdekkendheid en detaillering van de kaarten. De komende jaren wordt de atlas verder aangevuld en technisch ontwikkeld. In 2020 zal de ANK gereed zijn.

De initiatiefnemer van de atlas is het ministerie van IenM. De ANK is onderdeel van het uitvoeringsprogramma “Van Afval Naar Grondstof” en van de Nederlandse uitwerking van de Europese biodiversiteitsstrategie.

Terug naar overzicht Projecten en onderzoek

Terug naar inhoudsopgave