Intensivering Europese samenwerking

De focus van de internationale activiteiten van het RIVM lag op het uitbreiden en intensiveren van de samenwerking rond prioritaire beleidsthema’s en matching van de nationale beleidsagenda met Europese prioriteiten (RIVM routekaart 2020).  In 2015 is IC4Health getekend, een samenwerkingsovereenkomst (Memorandum of Understanding, MoU) tussen het RIVM, twee Franse en een Noors collegainstituut (ANSES, InVS en FHI). Tijdens een bezoek van de directieraad aan Public Health England zijn afspraken gemaakt over het delen van kennis en afstemming van data op gebied van surveillance- en laboratoriumactiviteiten. In 2015 heeft het RIVM met succes EU-gefinancierde internationale projecten en activiteiten verworven. Het voorlopige slagingspercentage van ingediende voorstellen is met 43% hoog vergeleken met het EU-gemiddelde van 11%.

Aanpak van gezondheidsbedreigingen

Het verbeteren van de gezondheid van de burger door een gecoördineerde aanpak van gezondheidsbedreigingen is zowel nationaal als op EU-niveau een prioriteit. Het RIVM heeft een leidende rol in de aanpak van antimicrobiële resistentie. Het RIVM droeg bij aan een MoU tussen VWS en het Russische Ministerie voor Gezondheid, door expertise en kennis uit te wisselen over het opzetten van een surveillancesysteem. RIVM-experts waren aanwezig bij de bijeenkomst ‘A World Without Antibiotics’ en een bijeenkomst in Kopenhagen voor de implementatie van het Global Antimicrobial Resistance Surveillance System (GLASS). Het RIVM draagt bij aan de ontwikkeling van GLASS, zodat gegevens over AMR op een gestandaardiseerde en gevalideerde wijze beschikbaar komen voor beleidsmakers en de juiste maatregelen genomen kunnen worden om AMR te reduceren. Ook helpt het RIVM andere landen lokaal om infectieziekten te bestrijden en de gezondheid te verbeteren, bijvoorbeeld door de inzet van mobiele ebola-laboratoria in Sierra Leone. In 2015 is het RIVM aangewezen als national focal point voor de uitvoering van de International Health Regulations voor het Caribische deel van het koninkrijk. In Ethiopië zijn we actief samen met UNESCO-IHE om de drinkwaterkwaliteit te verbeteren.

Volksgezondheid en zorg 

In 2015 is een start gemaakt met twee grote EU-onderzoeksprojecten waarin het RIVM een coördinerende rol vervult. SUSTAIN richt zich op betere zorg en ondersteuning van kwetsbare ouderen in de thuissituatie. Via het EuroMix-project zal een teststrategie worden ontwikkeld voor risicobeoordeling van mengsels van chemische stoffen. Het RIVM is ook betrokken bij het BRIDGE-Health-project, een nieuw initiatief dat eerdere EU-inspanningen op het gebied van gezondheids- en prestatie-indicatoren duurzaam moet borgen. 

Tijdens een werkbezoek op hoog niveau aan het Europees kantoor van de WHO in Kopenhagen werd verduidelijkt hoe de kennis van het RIVM kan bijdragen aan de inhoudelijke uitdagingen waar WHO EURO voor staat. In dat kader zijn mogelijkheden voor verdere samenwerking verkend.Het bezoek was gekoppeld aan een andere mijlpaal, namelijk de startbijeenkomst van de  internationale stuurgroep van het European Health Information Initiative (EHII).

Milieu, gezondheid en veiligheid

Uit de WHO-milieu- en gezondheidsrapportage blijkt dat het RIVM in de top 3 staat van instituten die het meest in EU-projecten deelnemen. In 2015 zijn daar de projecten INHERIT en BlueHealth bijgekomen. Een goede luchtkwaliteit draagt bij aan gezondheid. Het RIVM heeft onder andere bijgedragen aan de presentatie van het Europese Air Quality Report, gebaseerd op de monitoringsgegevens van het ETC bij het RIVM. Ook was het RIVM betrokken bij de Taskforce die gegevens levert voor de triloog tussen de Europese Commissie, de Raad en het Parlement over de nieuwe National Emissions Ceiling Directive. 

Het RIVM heeft in de Balkan en de Zwarte Zee-regio door het organiseren van bijeenkomsten bijgedragen aan de paraatheid en response op CBRN-incidenten in Europa. Biosecurity-experts van het RIVM maakten deel uit van de Nederlandse delegatie bij de bijeenkomst van het Biologische Wapenverdrag en droegen bij aan de Extended Biosafety Advisory Meeting van de WHO.

Terug naar overzicht Internationaal

Terug naar inhoudsopgave