Jaarverslag Commissie van Toezicht

De Commissie van Toezicht RIVM heeft tot taak het wetenschappelijk niveau van het RIVM te bewaken. Dit doet zij door toezicht te houden op én te adviseren over het niveau en de kwaliteit van uitvoering van het onderzoek en het bijdragen en verder ontwikkelen van het kwaliteitssysteem van het RIVM. Daarbij speelt de Commissie een belangrijke rol bij de monitoring en verbetering van de wetenschapsvelden. Op basis van haar bevindingen stelt de Commissie jaarlijks een verklaring op over het kwaliteitsniveau van het onderzoek en het kwaliteitssysteem van het RIVM. Haar oordeel rapporteert zij vervolgens aan de eigenaar van het RIVM, de pSG van het Ministerie van VWS.

In 2015 is de Commissie geïnformeerd over de stand van zaken van een nieuwe SPR-cyclus 2015-2018 en over de evaluatie van het SOR-programma 2011-2014. De Commissie is er van overtuigd dat het strategisch onderzoekprogramma een essentiële bouwsteen vormt voor de kwaliteit van het werk van het RIVM en heeft daarover het bevoegd gezag en de eigenaar van het RIVM geïnformeerd.Tevens is de Commissie geïnformeerd over en betrokken bij de uitvoering van het plan van aanpak  over het doel en de opzet van de evaluatie van de CSO-functie binnen het RIVM.

In het najaar van 2014 heeft de wetenschappelijk audit ‘Risicobeoordeling en beleidsadvisering stoffen en producten’ plaatsgevonden. De bevindingen van deze positief verlopen wetenschappelijke audit, als ook het plan van aanpak voor de implementatie van de aanbevelingen zijn besproken in de junivergadering van de Commissie.

In januari heeft de ‘wetenschappelijke ‘ audit Drinkwater plaatsgevonden. De auditcommissie heeft, op verzoek van de Commissie, een nadrukkelijke relatie gelegd met de wettelijke vastgestelde zorgplicht van de rijksoverheid ten aanzien van het duurzaam veilig stellen van de openbare drinkwatervoorziening. Daarmee is deze audit meer een beleids- dan een wetenschappelijke audit geworden. De Commissie spreekt haar zorg uit over de conclusies van de auditcommissie inzake de toekomstbestendigheid van het team Drinkwater en acht het noodzakelijk dat het gesprek over versterking van deze expertisefunctie binnen het RIVM wordt aangegaan met de primaire opdrachtgever en de eigenaar van het RIVM.

De Commissie is gedurende 2015 geïnformeerd over en intensief betrokken bij het tot stand komen van een algemene leidraad voor audits bij het RIVM. Deze leidraad dient als wegwijzer bij de keuze van een geschikt auditprotocol en een adequate audit -methodologie voor alle verschillende rollen die het RIVM vervult.

De Commissie is eerder geïnformeerd over het voornemen van het RIVM om aan te sluiten bij het IANPHI-initiatief voor de ontwikkeling van een evaluatieleidraad voor National Public Health Institutes, als ook over het streven van het RIVM, onder auspiciën van de instituutsleiding, een totale RIVM-brede visitatie te laten uitvoeren. In 2015 is de Commissie periodiek geïnformeerd over de aanloop naar en voorbereiding van de IANPHI-visitatie.

De Commissie is ook in 2015 betrokken geweest bij diverse activiteiten die in het kader van de RIVM Academy zijn georganiseerd over de wetenschappelijke integriteit. Deze verbijzondering van borging van wetenschappelijke kwaliteit krijgt binnen het RIVM zodoende structureel, en op adequate wijze, aandacht.

De Commissie verklaart op grond van de verschafte informatie, de uitmuntende resultaten van de gevoerde wetenschappelijke audit ‘Risicobeoordeling en beleidsadvisering stoffen en producten’, de follow-up Strategie van het nieuwe centrum Voedsel, Preventie en Zorg en de gevoerde gesprekken  met de instituutsleiding, dat het RIVM er wederom in is geslaagd om de wetenschappelijke kwaliteit van het onderzoek van het instituut te waarborgen.