Luchtkwaliteit op locatie

Introductie van een app

Op 23 september 2015 lanceerde de toenmalige staatssecretaris Wilma Mansveld (I&M) de vernieuwde luchtkwaliteitsapp. Met deze app kan iedereen zien hoe de luchtkwaliteit is op de plek waar hij of zij zich bevindt en of het verstandig is het eigen activiteitenpatroon aan te passen. Dit is vooral belangrijk voor mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling, zoals mensen met een longziekte.

Ontwikkelen van de app

De basis voor de luchtkwaliteitsapp is het landelijk meetnet luchtkwaliteit dat sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw bestaat. Toen werd er nog gemeten met zogeheten snuffelpalen. Tegenwoordig zijn het volwaardige meetstations. Naast het landelijk meetnet hebben DCMR en de GGD Amsterdam een eigen meetnet. Al deze gegevens worden meegenomen bij het bepalen van de luchtkwaliteit. Met behulp van een model kan ook een landelijk beeld worden gegeven.

Deze meetgegevens zeggen op zichzelf niet of mensen gezondheidseffecten kunnen ondervinden van de luchtkwaliteit op de plek waar zij zich bevinden. Om daarover iets te kunnen zeggen is er een index ontwikkeld door het RIVM in samenwerking met GGD’en. Op basis van het gehalte aan drie stoffen in de lucht (ozon, stikstofdioxide en fijnstof) geeft deze index de mate aan waarin mensen gezondheidseffecten kunnen ondervinden van de luchtkwaliteit. Voor het bieden van een handelingsperspectief is de verwachte luchtkwaliteit voor de rest van de dag of de volgende dag belangrijk. Hiervoor wordt de luchtkwaliteitsverwachting berekend met een door TNO, KNMI en RIVM ontwikkeld model.

Om al deze informatie toegankelijk te maken voor iedereen in Nederland is de app Luchtkwaliteit ontwikkeld, die geschikt is voor smartphone en tablet.

Hoe werkt de app?

De app weet in welke buurt de gebruiker staat en geeft dan aan wat de luchtkwaliteit in de buurt is en wat de voorspelling is voor de komende dagen. Hierbij kijkt de app naar de concentraties ozon, stikstofdioxide en fijnstof in de lucht. Ook kijkt de app naar lucht rond snelwegen en nationale hoofdroutes. De kwaliteit wordt uitgedrukt in een cijfer van 1 tot 10 en krijgt een oordeel van goed, matig, onvoldoende, slecht tot zeer slecht. Afhankelijk van de luchtkwaliteit geeft de app adviezen voor hoe de gebruiker daarmee het beste om kan gaan, mocht deze gevoelig zijn voor luchtvervuiling. Zo kan het bijvoorbeeld verstandig zijn om een andere route te nemen, om niet te gaan fietsen of om – in het ergste geval - die dag niet naar buiten te gaan. Gebruikers kunnen ook een waarschuwingsniveau instellen om een melding te ontvangen als de luchtkwaliteit boven een bepaald niveau komt.

De app is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M), DCMR Milieudienst Rijnmond, RIVM, GGD Amsterdam, Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant en provincie Limburg. Het Longfonds, Milieudefensie en het IRAS-instituut van de Universiteit Utrecht hebben meegewerkt aan de handelingsadviezen in de app. De app is gratis te downloaden in de Appstore of Playstore en is onderdeel van www.luchtmeetnet.nl.

Terug naar overzicht Projecten en onderzoek

Terug naar inhoudsopgave