Spelenderwijs op weg naar veerkrachtige werknemers

Hoe oefen je een verantwoorde besluitvorming tijdens onverwachte en onzekere situaties? Hoe train je de veerkracht van werknemers in een organisatie? Resilience – ofwel veerkracht of wendbaarheid - is het vermogen om weer sterk, gezond of succesvol te worden na tegenslag. En om te blijven functioneren in verwachte én onverwachte situaties. De medewerkers vormen daarbij een cruciale factor, aangezien zij beschikken over het benodigde vakmanschap en improvisatievermogen.

Om bij te dragen aan een verantwoorde besluitvorming heeft het RIVM een vijfstappenplan ontwikkeld, dat je spelenderwijs kunt oefenen met een bijbehorend kaartspel. Het spel bootst de besluitvorming in praktijksituaties na en leert medewerkers de mentale valkuilen herkennen en erkennen. Samen met de NVVK zal het RIVM het kaartspel in de praktijk testen en verder ontwikkelen.

Vijf stappen

Dit zijn de vijf stappen op weg naar veerkrachtig gedrag: 1: Geef jezelf tijd, 2: Zoek verschillende perspectieven, 3: Denk in scenario’s, 4: Raadpleeg de advocaat van de duivel en 5: Monitor de keuzes.Via het kaartspel wordt bekeken welke factoren een goed besluitvormingsproces kunnen ondermijnen. Een voorbeeld daarvan zijn valkuilen in het menselijk denken, zoals groepsdenken en zoeken naar bevestiging. 

Onvoorziene risico’s

Vanuit de klassieke manier om naar veiligheid te kijken, schatten bedrijven risico’s in op basis van fouten en ongevallen uit het verleden. Maatregelen zijn er meestal op gericht om voorzienbare risico’s te voorkomen of te beperken. Deze risicoschattingen zijn echter nooit volledig omdat omstandigheden altijd variëren. Dat kan het weer zijn, of menselijk gedrag. En soms vallen dingen onverwacht en op een ongelukkige manier samen. Hierdoor is het van belang de organisatie zo in te richten dat ook bij onvoorziene situaties snel en veerkrachtig kan worden opgetreden.

Meer informatie