Werkende veiligheidsmaatregelen delen

Aanleiding was de oproep van Jop Groeneweg tijdens een bijeenkomst voor veiligheidskundigen bij het RIVM: “Deel je ervaringen op het gebied van veiligheidsmaatregelen met elkaar! We hebben elkaar nodig!” Hij deed de oproep nadat uit onderzoek van RIVM en TNO bleek dat veiligheidskundigen behoefte hebben aan informatie over maatregelen die in de praktijk écht werken.

RIVM en TNO hebben de afgelopen maanden samen met drie wetenschappelijk deskundigen – Jop Groeneweg (Universiteit Leiden), Linda Bellamy (WhiteQueen) en Frank Guldenmund (Wetenschappelijk bureau van de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK en TU Delft) – een eerste versie van een raamwerk en protocol gemaakt voor het beschrijven van interventies. Het idee is dat de maatregelen op een eenduidige manier worden beschreven aan de hand van enkele toetsende vragen. In twee interactieve sessies met ongeveer twintig veiligheidskundigen is getest hoe dit werkt. Een van de geleerde lessen is om duidelijk te zijn over de definitie van een interventie. Wanneer is iets een interventie en wanneer niet?

Een praktijkvoorbeeld is het belonen van veilig gedrag met als doel veilig werken op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Een van de deelnemende bedrijven beloont hun medewerkers met een financiële bijdrage aan een goed doel als zij aantonen dat zij collega’s helpen om veilig te kunnen werken. Hiervoor gebruiken zij de methode van de ‘Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA)’. Medewerkers passen die bijvoorbeeld toe op het werk van hun collega’s.

Na de zomer start RIVM met de daadwerkelijke ontwikkeling van de database. Wil je hieraan meewerken? Neem contact op via veiligwerken@rivm.nl

Lees ook het artikel in de NVVK Info.