Feiten en fabels over griep

Het griepseizoen is volop bezig. Wat is ook alweer het verschil tussen griep en verkoudheid, en hoe zit het met de griepprik?

Verkoudheid en griep worden door hetzelfde virus veroorzaakt.

Fabel. Mensen noemen verkouden zijn, hoesten en koorts ook vaak 'griep'. Maar een verkoudheid komt door andere virussen. Griep, ook wel influenza genoemd, wordt door het griepvirus veroorzaakt. Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak zeer plotseling met koude rillingen, hoofdpijn, heftige spierpijn en vermoeidheid, keelpijn en droge hoest, (hoge) koorts.

De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel van de griep duurt 1 tot 3 weken.

Goede hygiëne kan verspreiding en besmetting met griep beperken.

Feit. De griep- en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als iemand bijvoorbeeld na het vastpakken van de deurknop, zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden. Goede hygiëne, waaronder vaak handen wassen, kan dus verspreiding en besmetting beperken.

Alleen bepaalde groepen krijgen een uitnodiging voor de griepprik.

Feit. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medische behandeling. Maar sommige mensen hebben een grotere kans op complicaties zoals longontsteking als ze griep krijgen. Kinderen en volwassenen met een medische indicatie voor de griepprik en mensen van 60 jaar en ouder ontvangen ieder jaar in oktober of november een uitnodiging van de huisarts voor de griepprik. De griepprik wordt gratis aangeboden aan deze groep kinderen en volwassenen.

Als je eenmaal bent gevaccineerd tegen griep, hoef je daarna niet opnieuw een griepprik te hebben.

Fabel. Griepvirussen veranderen regelmatig. Daardoor zijn er heel veel verschillende griepvirussen. Heeft u griep gehad, of heeft u een griepprik gekregen? Dan heeft uw lichaam afweerstoffen aangemaakt tegen de griepvirussen die de griep hebben veroorzaakt of die in de griepprik zaten. In een ander jaar kunnen er andere griepvirussen circuleren. Daarom is de griepprik elk jaar anders van samenstelling. Zo kan het lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken.

In de griepprik zitten stoffen zoals kwik en formaldehyde waar je ziek van wordt.

Fabel. In een vaccin zitten naast de werkzame delen ook hulpstoffen en reststoffen. Hulpstoffen zijn stoffen die actief aan een vaccin worden toegevoegd om het vaccin beter te laten werken of om het beter te conserveren. Voorbeelden zijn kwik of aluminiumverbindingen. Deze zijn echter niet schadelijk en zitten bovendien niet in de griepprik.

Bij reststoffen gaat het om zeer kleine hoeveelheden van stoffen die gebruikt zijn bij de productie van het vaccin. Bijvoorbeeld formaldehyde. Reststoffen worden voordat het vaccin in gebruik genomen wordt, zoveel mogelijk verwijderd. Zeer kleine hoeveelheden kunnen nog achterblijven. Het gaat dan om hoeveelheden die geen schade kunnen veroorzaken. Tenzij iemand allergisch is voor deze specifieke stof.

Als iemand allergisch is voor één van de reststoffen (bijvoorbeeld kippenei-eiwit), is het verstandig om dit met de huisarts te bespreken. Dan kan worden besloten om de griepprik niet te halen of om na de prik wat langer bij de huisarts te blijven. Er is dan meteen hulp als er een allergische reactie optreedt.

Griep: stand van zaken