Klanten van SSC-Campus beschermd tegen Wannacry ransomware

Het weekend van 13 en 14 mei zorgde het Wannacry virus internationaal voor paniek en schade. Wannacry is zogeheten ‘ransomware’. Bij deze vorm van cybercriminaliteit versleutelen criminelen bestanden en vragen losgeld om de blokkade weer op te heffen. Extra verraderlijk aan Wannacry was dat het zichzelf verder verspreidde nadat eenmaal binnen een bedrijfsnetwerk was. Meestal doordat één gebruiker op een besmette link had geklikt.

Onder meer het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken, Deutsche Bahn, FedEx, Nissan en  Renault waren slachtoffer van deze ransomware aanval. Ook tientallen Britse ziekenhuizen werden zwaar getroffen door Wannacry. In Nederland waren de parkeergarages van Q-park een high profile slachtoffer.  

SSC-Campus is er trots op te kunnen zeggen dat onze klanten géén hinder hebben ondervonden van Wannacry. Hoe dat komt? Doordat SSC-Campus regelmatig software-updates doorvoert en een goede firewall heeft die veel verdachte e-mails tegenhoudt. Het onderhoudsvenster is standaard gereserveerd voor onderhoud en updates. Dat is voor gebruikers soms lastig, maar het is dus niet voor iniets. De kwetsbaarheid waar Wannacry misbruik van maakte, was bekend. Microsoft had al een maand een update uitgebracht, die dus al door SSC-Campus was doorgevoerd.

Het Wannacry weekend van SSC-Campus

 SSC-Campus krijgt bij cyber-calamiteiten waarschuwingen van het National Cyber Security Center (NCSC). Zodra de melding binnenkwam dat Wannacry slachtoffers maakte, heeft SSC-Campus gecontroleerd of er bij onze klanten systemen stonden die de afgelopen maand niet waren voorzien van Microsoft updates. Ook is nagegaan of overal de anti-virus software de afgelopen 24uur was bijgewerkt.

In de uitzonderlijke gevallen waar dat nodig was, zijn updates acuut doorgevoerd. Bovendien zijn de instellingen van de mailfilters aangescherpt, zodat de Wannacry zich niet via email kon verspreiden. Gedurende het weekend van 15 mei heeft SSC-Campus de situatie gemonitord. Tot ieders tevredenheid bleken de systemen goed beschermd en hoefden er geen verdere maatregelen te worden genomen.

Maandagmorgen 15 mei konden alle klanten van SSC-Campus gewoon weer aan het werk.