Nieuwbouw RIVM kan van start na ontwerpaanpassingen

Een RIVM'er staat op het nieuwbouw terrein van de nieuwe huisvesting en houdt een bord vast met daarop een impressie van de RIVM nieuwbouw.

Het RIVM verhuist samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) naar het Utrecht Science Park. Nadat in 2015 bleek dat het oorspronkelijke ontwerp niet voldeed aan de trillingseis voor laboratoriumruimten, heeft het consortium StruktonHurksHeijmans (SHH) in 2016 diverse aanpassingen aan het ontwerp doorgevoerd, waardoor de bouwactiviteiten kunnen starten.

Trillen

Het RIVM en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, verhuizen samen naar een nieuw te bouwen glazen toren van 18 verdiepingen , met kantoren en laboratoria. De hoogwaardige apparatuur die in de laboratoria gebruikt wordt, is zeer gevoelig voor trillingen. Het is daarom van groot belang dat de nieuwe huisvesting zo gebouwd wordt dat trillingen de werking van de apparatuur niet verstoren. In 2015 bleek dat het oorspronkelijke ontwerp niet aan de zogeheten ‘trillingseis’ voldeed.

Door de complexiteit van het vraagstuk, waarbij middels een rekenmodel het effect van de trillingen van het directe omgevingsverkeer moest worden vastgesteld, kostte het vinden van een oplossing veel tijd.

Eind 2016 heeft het consortium echter diverse maatregelen in het ontwerp kunnen inpassen, waarmee aan alle eisen is voldaan.

Zo worden onder andere grotere en langere funderingspalen gebruikt. In de bodem rondom het gebouw worden zogeheten luchtspouwen aangebracht die de trillingen, van het directe omgevingsverkeer helpen opvangen. Ook worden de toren van het gebouw en de laboratoriumvleugel 20 meter zuidwaarts verschoven ten opzichte van de trambaan.

Aanvangscertificaat

Nadat met de ontwerpwijzigingen van het consortium aan de trillingseis werd voldaan, heeft het Rijksvastgoedbedrijf als opdrachtgever op 16 januari 2017 het zogenaamde aanvangscertificaat afgegeven. Dit certificaat bevestigt dat SHH voldoet aan de gestelde eisen en kan beginnen met de bouw. Volgens de planning van SHH kan de nieuwbouw worden opgeleverd in het najaar van 2020. Directeur-generaal André van der Zande is blij dat de bouw nu kan aanvangen: “Ik ben blij dat het technische probleem is opgelost en ik verheug mij erop dat dat bouw nu echt kan gaan starten.”

Terug naar overzicht Mens en organisatie

Terug naar inhoudsopgave