Staat van Volksgezondheid en Zorg

Menigte op straat, bij een zebrapad, in beweging.

TRANSPARANTER BELEID DOOR EENDUIDIGE CIJFERS

Op woensdag 18 mei 2016 presenteerden acht samenwerkende organisaties onder regie van het RIVM de eerste versie van de Staat van Volksgezondheid en Zorg (Staat VenZ). Met de Staat VenZ zorgt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor eenduidige en transparante cijfers die relevant zijn voor de verantwoording van het beleid van het ministerie.

De Staat VenZ bestaat uit een digitaal cijferoverzicht op www.staatvenz.nl en diverse rapportages gebaseerd op deze cijfers. De Staat VenZ is ook als app beschikbaar voor Apple en Android-toestellen.

De Staat van VenZ is ontwikkeld om een overzichtelijke bron van betrouwbare gegevens te bieden, waarmee het ministerie verantwoording voor haar beleid kan afleggen aan politiek en samenleving. Of zoals minister Schippers schreef bij het aanbieden van de Staat VenZ aan de Tweede Kamer: “Over eenzelfde vraagstuk zijn vaak meerdere kengetallen in omloop. Vraag drie partijen naar cijfers over een onderwerp en de kans is groot dat daar drie verschillende antwoorden uitkomen. Dat is zeker in het politieke debat verwarrend, en daarom ongewenst.”

Het overzicht bestaat uit kerncijfers die geleverd worden door een consortium van acht partijen die onder coördinatie van het RIVM de krachten hebben gebundeld. Gezamenlijk leverden zij data aan over meer dan 200 onderwerpen op het gebied van volksgezondheid, welzijn en zorg.

Het consortium bestaat uit het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Het Nederlandse Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL), het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), het Trimbos-instituut en Zorginstituut Nederland (ZIN).

“Bij de eenduidige kerncijfers die we nu in de Staat VenZ presenteren, heeft de discussie met de verschillende consortiumpartijen over de juiste cijfers en de harmonisatie van begrippen al vooraf plaatsgevonden. We weten nu hoe de cijfers tot stand zijn gekomen en kunnen dit uitleggen”, licht projectleider Mariska van Blankers toe. “We merken dat het heel belangrijk is voor opiniemakers en beslissers om eenduidige cijfers over de zorg te hebben. Dat scheelt een hoop discussie over methodes van berekenen”, bevestigt Edwin Stuivenwold, projectleider Marktscans en Monitors bij consortiumpartner NZa. “We verwijzen dan ook vaak naar de StaatVenZ in onze scans en monitors en in ons jaarlijkse overzicht van ontwikkelingen in de zorg, Standvandezorgmarkten.nl.”

Het resultaat van de samenwerking is een overzichtelijke website met cijfers, trends en uitsplitsingen naar bijvoorbeeld geslacht of leeftijd, op een grafisch aantrekkelijke manier weergegeven. En met doorverwijzingen naar de bron van de informatie. De gegevens worden als open data beschikbaar gesteld. Periodiek verschijnen ook verdiepende thematische rapportages. Zo kwam eind november 2016 de themarapportage ‘Een samenhangend beeld van kanker - ziekte, zorg, mens en maatschappij’ uit.

Cordula Wagner, directeur van consortiumpartner NIVEL, kijkt tevreden terug op de samenwerking: "Het was hard werken voor alle partners om de eerste uitgave op tijd gereed te hebben. Het RIVM heeft de coördinatie uitstekend gedaan en als onderzoekers van verschillende consortiumpartners hebben we elkaar gaandeweg steeds beter leren kennen, waardoor we in goed overleg steeds nieuwe cijfers kunnen aanvullen. De Staat V&Z is voor mij dé bron voor betrouwbare cijfers over de zorg."

De cijfers op www.staatvenz.nl en in de app worden op de achtergrond steeds geactualiseerd en zodra bij ontbrekende VWS-onderwerpen consensus is over de data, zullen deze worden toegevoegd. Daardoor zal de rol van de Staat VenZ als bron van informatie en verantwoording de komende jaren nog verder toenemen.

Terug naar overzicht Projecten en onderzoek

Terug naar inhoudsopgave