Interactie publiek - Internationaal - Waarden gezondheid en milieu

Voorlichting en interactie met het publiek

In dit thema komen onderwerpen aan bod over de rol van het RIVM of de overheid bij voorlichting, participatie of interactie met het publiek. Steekwoorden hierbij zijn: informed decision making, citizen science en RIVM op scholen.

Oudere burgers willen vooral beter geïnformeerd worden over het belang van gezonde voeding en bewegen. Verder hebben ze behoefte aan informatie over bedreigingen zoals vervuiling door chemische stoffen en de kwaliteit van bodem, water en lucht. Ook is verschillende malen preventieve zorg en bewustzijn stimuleren genoemd. De overheid zou meer spotjes moeten maken over gezondheid. Daarnaast zou zij digitale gezondheidsprogramma’s moeten ontwikkelen. RIVM Young noemde nog  ‘science communication’ als onderwerp en ‘iedereen is expert’.

Internationale samenwerking

Dit thema omvat internationale samenwerking, maar ook het delen van kennis wereldwijd. Dit werd genoemd door de scholieren, de ouderen van de stroopwafelactie en tijdens de social media-uitvraag. Deze groepen gingen niet in op de uitwerking van specifieke onderwerpen binnen dit thema. 

"Participatiemaatschappij valt tegen, er staan geen vrijwilligers klaar"

Waarden over gezondheid en milieu

Dit thema gaat over waarden in gezondheid en milieu en de spanningen en dilemma’s daarbij. 

Gezondheid

Op het vlak van volksgezondheid kwamen vaak sociaal-maatschappelijke perspectieven aan bod, zoals het nastreven van de menselijke maat, welzijn en het bieden van gelijke kansen. Deze onderwerpen kwamen in vrijwel alle groepen terug.

De ouderen uit de stroopwafelactie en de mensen die via de social media-uitvraag reageerden noemden daarnaast nog andere onderwerpen. Zij noemden de betaalbaarheid van de toenemende levensverwachting (pensioenen) en gezondheidszorg, maar ook van consequenties van de keuze voor een participatiemaatschappij (wie zorgt voor wie; huisvesting).

Milieu

Op het gebied van milieu werden zorgen geuit over de kwaliteit van water, lucht, voeding etc. Ook alternatieven voor dierproeven werd genoemd. De ondervraagden droegen vaak oplossingen aan. Vaak gaven ze aan dat we minder moeten gebruiken van de stof die een probleem veroorzaakt. Er is hierbij behoefte aan extra voorlichting en bewustwording.

Wat opvalt is dat de ondervraagden het meest gericht zijn op het beperken van de problematiek in het nu. Het zijn de individuele ouderen (niet de ouderenbonden) die naar de houdbaarheid voor volgende generaties kijken. Ecologische perspectieven kwamen vaak terug in de antwoorden. Zo gaven de ouderen in de stroopwafelactie aan dat de focus meer op ecosystemen zou moeten komen, in plaats van op de economie.