Toelichting

Inzicht in belangrijke maatschappelijke vragen kunnen we uit onderzoeken en de krant halen, maar we willen ook met verschillende doelgroepen in gesprek om meer gevoel te krijgen voor wat daar leeft. Hiervoor is het platform SPRnext opgericht. De deelnemers hieraan voerden verschillende activiteiten uit, binnen maar vooral ook buiten het RIVM, gericht op jongeren en op ouderen. De vraag die we hierbij stelden was: ‘wat is voor jou belangrijk op het gebied van gezondheid en milieu voor de toekomst van onze planeet, de Nederlandse maatschappij en voor jou persoonlijk?’

Het resultaat van SPRnext wordt gebruikt als één van de bronnen die input leveren voor de thema's van het Strategisch Programma RIVM 2019-2022. Andere bronnen zijn een reflectie van de huidige CSO's op hun speerpunt en een uitvraag bij opdrachtgevers en stakeholders die wordt uitgevoerd door het Rathenau Instituut.

"Dat iedereen in goede gezondheid kan leven en daar moeten we met alle landen samen voor zorgen.”

Uitkomsten

In deze online uitgave bundelen we de uitkomsten van de activiteiten. Het SPRnext-team clusterde de resultaten in 17 thema’s. Ze dragen bij aan de discussie over de nieuwe SPR-thema’s.

Op elk thema geven we een korte toelichting. Wat wordt ermee bedoeld;  waren er verschillen te zien tussen de antwoorden van jongeren en ouderen of RIVM’ers en niet-RIVM’ers?

Kanttekeningen en toelichting

Met de uitvoering van deze activiteiten zetten RIVM’ers stappen ‘midden in de maatschappij’. Hoewel het een mooi resultaat heeft opgeleverd zijn er een aantal kanttekeningen te benoemen. Zo bleek dat veelal hoogopgeleide mensen input hebben geleverd.

Breed beeld

Bij alle SPRnext-acties is bewust gekozen om de doelgroepen (jong, oud, social media) ‘open’ te ondervragen, en niet te veel te sturen in de antwoorden. Daarom is gevraagd naar de gedachten rondom ‘gezondheid en milieu’. Dit heeft als voordeel dat mensen een gevarieerde reactie gaven, en dat een breed beeld van wat er leeft in de maatschappij is ontstaan. Het nadeel is dat doelgroepen wellicht niet direct aan RIVM-disciplines als veiligheid, security en crisis hebben gedacht, waardoor die thema’s vooral bij de tonnenactie naar voren kwamen.

Idealistisch en praktisch

Ook de aard van de reacties verschilde. In de grote diversiteit aan antwoorden zagen we vaak een idealistische focus. Zo merkte iemand bij de social media-uitvraag op als belangrijk punt:  “Dat iedereen in goede gezondheid kan leven en daar moeten we met alle landen samen voor zorgen.”Dit soort antwoorden kwam in alle groepen terug. Maar juist ook de meer praktische of oplossingsgerichte kant was goed vertegenwoordigd in de reacties.

Ga naar de zes activiteiten van Platform SPRnext