De wereld verbeteren volgens het RIVM

Vanaf januari 2016 is de Rijksoverheid aan de slag gegaan met het vertalen van de SDG’s naar nationaal beleid. “Als internationaal gerenommeerd en betrokken kennisinstituut op het gebied van gezondheid en milieu dat midden in de samenleving staat, is het vanzelfsprekend dat wij vanuit onze expertise actief bijdragen aan deze Duurzame Ontwikkelingsdoelen”, zegt Lieke Friederichs.

RIVM-projectgroep SDG’s: Manon Zwart, Coördinerend adviseur Duurzaamheid Centrum voor Duurzaamheid, Milieu en Gezondheid; Marit de Vries, ruimtelijk onderzoeker Centrum Kennisintegratie Volksgezondheid en Zorg; Lieke Friederichs, Projectleider SPR SDG's Centraal, Adviseur Water, Sanitatie en Hygiëne en SH WHO Collaborating Centre for Risk Assessment of Pathogens in Water and Food en Linda Dap, Senior Communicatieadviseur Internationaal bij Communicatie & Documentatie.

Op de RIVM-website 'Werelddoelen' (zie link onderaan artikel) is inzichtelijk hoe het RIVM bijdraagt aan deze doelen. “Op dit moment ligt de focus van het RIVM op het bijdragen aan een zevental SDG’s”, zegt Marit de Vries, Ruimtelijk Onderzoeker binnen het Centrum Kennisintegratie Volksgezondheid en Zorg. “Deze doelen zijn intersectoraal, dat wil zeggen: ze raken de werkzaamheden van diverse onderdelen binnen het RIVM.”

Toetsing bij publiek

Ook blijken de doelen aan te sluiten op de verwachting van burgers waar het RIVM aan zou moeten bijdragen. Bij de vraag: ‘wat zijn belangrijke doelen voor Nederland?’ scoorden Doel 13: Klimaatverandering aanpakken en Doel 12 Verantwoorde productie en Consumptie hoog; voor het buitenland was dit Schoon drinkwater en sanitatie. Marit de Vries: “Het RIVM wordt nog steeds vooral als instituut gezien dat aan doel 3 Goede gezondheid en welzijn kan bijdragen.”

De toetsing bij burgers gebeurde tijdens de RIVM Kennisparade, die dit jaar in het weekend van de wetenschap bij het RIVM plaats had (zie artikel hierover elders in dit magazine).

Uniek

“Wat uniek is aan het RIVM is dat wij wereldwijd een van de weinige kennisinstituten zijn waar zowel gezondheid als milieu en de leefomgeving centraal staan en integraal worden onderzocht,” zegt Lieke Friederichs. “Beide zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden, en dit zie je ook terug in de SDG’s. In de bijdrage aan de realisatie van de doelen in 2030 kunnen we dus een belangrijke rol op ons nemen.”“In de communicatie is die intersectorale samenwerking ook een belangrijk uitgangspunt”, vult senior communicatieadviseur Linda Dap aan. “De doelen en projecten zijn zo sterk met elkaar verweven. Mensen en projecten verbinden is een toegevoegde waarde om de SDG’s verder te brengen.”

 

Zeven Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) waar het RIVM aan bijdraagt.

 

Oplossingen

Manon Zwart, Coördinerend Adviseur Duurzaamheid bij het RIVM Centrum voor Duurzaamheid, licht toe waar die bijdrage van het RIVM dan uit bestaat. “We monitoren als RIVM bijvoorbeeld de luchtkwaliteit in Nederland en werken aan oplossingen om luchtverontreiniging tegen te gaan. Ook kijken we naar de rol van water en groen in relatie tot gezondheid en welzijn in groeiende steden in Nederland en in Europa. Maar we onderzoeken bijvoorbeeld ook de milieudruk en gezondheid van het Nederlandse voedingspatroon en hoe deze verbeterd kan worden door te adviseren over aanpassing van het voedingsmiddel en of het maken van andere voedselkeuzes.”

Lieke Friederichs: “Tot eind 2018 onderzoeken we hoe we als RIVM effectief onze kennis kunnen delen in nationale en internationale netwerken. Als rode draad zoeken we daarbij steeds de aansluiting bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.  Zo, is de verwachting, kunnen we nog beter bijdragen aan duurzame gezondheidssystemen en milieubeleid voor Nederland en de wereld."

Kijk voor meer informatie over de rol van het RIVM rond de SDG’s op de RIVM-website Werelddoelen en/of neem contact met ons op via SDG-RIVM@rivm.nl.

 

Tekst: Martha van den Berg