Altijd alert: de responsorganisatie van het RIVM

Een grote brand of een incident met chemische, biologische of radioactieve stoffen maakt mensen in de omgeving onrustig. Ze horen sirenes, zien rookwolken en ruiken vreemde geuren. De schrik zit er vaak goed in. Mensen willen zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is en of er gevaar is voor hun gezondheid. Het RIVM is inzetbaar vóór, tijdens en na milieu- en stralingsongevallen. Daarvoor zijn we 24/7 bereikbaar en beschikbaar.

Het RIVM ondersteunt lokale en regionale overheden en de rijksoverheid bij de voorbereiding op ongevallen en rampen, bij het bestrijden van ongevallen en rampen in de acute fase en in de nafase. Het RIVM verzamelt en deelt informatie en ontsluit kennis op dit gebied.

Het RIVM meet vrijgekomen gevaarlijke stoffen in lucht, bodem en water. Maar de responstaak van het RIVM gaat verder dan alleen het meten en analyseren van stoffen en straling. We kunnen bijvoorbeeld berekenen hoe de gevaarlijke stoffen zich verspreiden. Daarbij beoordelen we de risico’s voor de gezondheid van mensen en voor het milieu. Niet alleen in de acute fase, tijdens het incident, maar ook na afloop. Dan adviseren we bijvoorbeeld over nut en noodzaak van psychosociale hulpverlening. Op deze manier ondersteunt het RIVM lokale en regionale overheden, brandweer, GGD’en en hulpdiensten.

Samen in de keten

Het RIVM werkt samen met andere organisaties en kennisinstituten om lokale en regionale overheden eenduidige adviezen te kunnen geven bij een incident of ramp. Dat zijn bijvoorbeeld het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), Rikilt, TNO en Defensie. Juist dit netwerk van (crisis)partners maakt het mogelijk tijdens incidenten snel de benodigde kennis en kunde in te zetten. Samen met deze partners trainen en oefenen we regelmatig. Dat is belangrijk om de kennis en vaardigheden die tijdens incidenten nodig zijn, goed te blijven ontwikkelen en beheersen. In dit online magazine leest u daarover.

Laagdrempelig

Het RIVM streeft naar een dienstverlening die laagdrempelig en toegankelijk is. Daarvoor ontwikkelen we onder andere praktische instrumenten. In dit magazine kunt u lezen over de app Incident, over Pluimradar en over een nieuwe alarmeringstool voor het Nationaal Meetnet Radioactiviteit.

Ontwikkelingen en ambities

De samenleving verandert snel. De moderne maatschappij vraagt om oplossingen die aansluiten bij de behoeften van de burger. Ook de producten en diensten van onze responsorganisatie veranderen daarin mee. Onderzoek uit 2015 wijst uit dat onze dienstverlening nog altijd een welkome aanvulling is op de incidentbestrijdingsorganisatie van gemeenten en veiligheidsregio’s. De vraag van onze opdrachtgevers staat daarbij centraal. We blijven onzen producten en diensten daarom ontwikkelen. Zodat we een optimale ondersteuning kunnen blijven bieden. Het RIVM is altijd alert en zo dragen wij bij aan de gezondheid en veiligheid van mensen.

In het najaar van 2017 hebben we onze strategie bepaald waarmee we onze ambities voor de komende jaren gaan realiseren. Natuurlijk betrekken we onze opdrachtgevers, keten- en netwerkpartners bij de implementatie van deze strategie. In een volgende editie van dit nieuwe online magazine leest u daar meer over.