Bushhokje met tekst aankondigingen

Aankondigingen

Transmissiedag

28ste Transmissiedag infectieziekten ‘Evenement? Zorg dat je de risico’s kent!’

In Nederland worden steeds vaker grote evenementen georganiseerd waar veel mensen samenkomen. Zij maken gebruik van dezelfde sanitaire voorzieningen en eten gerechten/snacks die vaak ter plekke bereid worden Dat kan leiden tot gezondheidsrisico’s. Organisatoren van evenementen zijn daarom verplicht een vergunning aan te vragen bij de gemeente. De GGD voert tijdens evenementen controles uit en geeft advies aan de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) als er gezondheidsrisico’s zijn. Deze advisering  gaat  o.a. over sanitaire voorzieningen,  tijdelijke huisvesting en horeca en legionellapreventie.  

Het thema van de Transmissiedag Infectieziekten gaat over deze grootschalige evenementen, de bijbehorende gezondheidsrisico’s en de preventie daarvan.

Plenaire sessies

De plenaire sessies gaan over de voortschrijdende ‘ festivalisering’  van Nederland, het nut en de spin-off van syndroomsurveillance  voor grote evenementen, de uitbraak van hepatitis A  onder mannen die seks hebben met mannen gelinkt aan het Europese Pride-seizoen en de inzet van de GGD bij meerdaagse evenementen met als voorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse. 

Masterclasses

De Transmissiedag heeft ook dit jaar een interactieve opzet. Er zijn masterclasses in de ochtend over bijvoorbeeld het zombievirusexperiment op Lowlands, massahysterie, de risico’s van tatoeëren tijdens evenementen, de samenwerkende organisaties bij het opstellen van een evenementenadvies  en het zich pijlsnel ontwikkelende veld van mass gathering medicine.  

Workshops

’s Middags zijn er workshops over onderwerpen zoals het waarborgen van de veiligheid bij modder- en obstakelruns, de controle van zelfcateraars en kraampjes door de NVWA, publieksactiviteiten waarbij dieren zijn betrokken, het inventariseren van de legionellarisico’s voor een meerdaags evenement en het nut van sociale-mediamonitoring tijdens een evenement.

Posters

Ook dit jaar kun je een poster indienen over infectieziekteonderzoek en innovatieve projecten binnen de openbare gezondheidszorg. Inzendingen die specifiek betrekking hebben op het themEvenementen zijn zeer welkom. Een selectie hiervan zal plenair worden gepresenteerd waarna de Jim van Steenbergen posterprijs zal worden uitgereikt. De uiterste inleverdatum voor abstracts en posters is 5 maart 2018. Je kunt je abstract en poster opladen via de volgende link: poster aanmelden.

Datum 20 maart 2018, van 9.00-16.30 uur

Locatie Regardz Meeting Center Eenhoorn, Amersfoort (tegenover het NS-station Amersfoort)

Doelgroep GGD-artsen en -verpleegkundigen, medisch microbiologen, deskundigen infectiepreventie en andere professionals werkzaam in de infectieziektebestrijding

Kosten € 100

Aanmelding via de website

Accreditatie Accreditatie wordt aangevraagd bij NVMM, AbSG, VHIG en V&VN

Contact Klazien Groeneveld en Tanja Buis, Evenementenbureau RIVM, telefoon: 030 - 274 3532 /030-274 4189, e-mail: transmissiedag@rivm.nl

Word ambassadeur

V&VN start in 2018 Leertraject ambassadeurs jeugdverpleegkundigen en verpleegkundigen openbare gezondheid.

Word jij ambassadeur?

In april 2018 gaat het leertraject ambassadeurs jeugdverpleegkundigen en verpleegkundigen openbare gezondheid (OGZ) van start bij V&VN. In de leergang versterken verpleegkundigen hun persoonlijke leiderschapskwaliteiten zodat zij, als ambassadeurs, hun vakgenoten optimaal kunnen vertegenwoordigen o.a. bij gemeenten, eigen organisaties, ketenpartners en V&VN.

Wijkverpleegkundigen, dementieverpleegkundigen en jeugdverpleegkundigen gingen je voor in de afgelopen jaren. Na een succesvolle pilot van de leergang ‘Ambassadeurs Jeugdverpleegkundige’ in 2017 heeft V&VN besloten de leergang ook in 2018 aan te beiden. Naast jeugdverpleegkundigen worden ook verpleegkundigen OGZ van harte uitgenodigd deel te nemen. Beide disciplines hebben de afgelopen jaren hun meerwaarde op het gebied van preventie laten zien en in samenwerking met elkaar kunnen zij hun functie en betekenis voor een gezonde samenleving sterker profileren. Samen kunnen zij een waardevolle partner zijn voor diverse partners binnen de eerste lijn, openbare gezondheidszorg, jeugdhulp, onderwijs, buurtteams, sociale wijkteams en andere relevante partijen.

In de periode april 2018-februari 2019 komen verpleegkundigen maandelijks een dag bij elkaar. Onder de bezielende leiding van ervaren sprekers en in interactie met elkaar ontwikkelen zij hun leiderschapskwaliteiten waarmee zij invloed op hun vakgebied gaan uitoefenen waarvan collegae, stakeholders en ketenpartners zullen profiteren.

Sta jij voor je vak en heb je ambitie een verpleegkundig leider te zijn binnen je vakgebied?

Interesse?

Bekijk ook de flyer en kom naar de voorlichtingsbijeenkomst op maandag 5 maart 2018 van 17.30 – 19.30 uur bij V&VN (Churchilllaan 11, etage 11, 3527 GV Utrecht).

Heb je vragen of wil je je aanmelden voor de informatiebijeenkomst?

Stuur een mail naar: ambassadeurs.jeugd-ogz@venvn.nl