Modder

Modder & water

Obstacle runs en infectieziekten

Er is nog weinig bekend over het voorkomen van infectieziekten bij sportevenementen zoals obstacle runs. Dit artikel In dit artikel gaan de auteurs in, op basis van ervaring, op de risico’s, preventiemogelijkheden en specifieke aandachtspunten bij een uitbraak onder deelnemers van deze runs.

Lees verder

Leptospira en Francisella tularensis

Het aantal buitensportevenementen waarbij de deelnemers in contact komen met oppervlaktewater of modder, zoals modderraces, obstakelraces, triatlons en city swims, is in Nederland in de afgelopen jaren flink toegenomen. Bij een modderrace of obstakelrace gaat de route vaak door de natuur en komen de deelnemers onderweg modder, water en hindernissen tegen. In 2012 waren er in Nederland 5 races; in 2015 werden er al meer dan 100 georganiseerd (www.obstakels.com). Dergelijke evenementen zijn echter niet geheel zonder risico. Naast de risico’s op verwondingen en blessures, zijn er ook risico’s op het oplopen van een infectieziekte. Er zijn uitbraken van onder andere norovirus-  en campylobacterinfecties beschreven onder deelnemers van modderraces en triatlons. (1, 2) Daarnaast zijn meerdere uitbraken van leptospirose beschreven. (3-5) Ook tularemie kan zich voordoen bij mensen na contact met oppervlaktewater of modder. (6) In dit artikel worden de leptospirose- en tularemiepatiënten beschreven die in de afgelopen 10 jaar gerelateerd waren aan buitensportevenementen in oppervlaktewater en/of modder in Nederland. De rol van en het handelingsperspectief voor GGD’en wordt eveneens besproken.

Lees verder

Zwemmen in de gracht

Het aantal zwemevenementen in steden (city swims) neemt gestaag toe. Sportieve burgers schrijven zich in om de gracht in te springen voor het goede doel. Deze evenementen passen prima in de trend om gezond en sportief bezig te zijn, maar ook steeds vaker melden zich zieken na deelname aan een dergelijk evenement. De GGD regio Utrecht kreeg in het voorjaar van 2015 vragen van de gemeente of dit soort evenementen wel gehouden moeten worden in niet-officieel zwemwater. Een uitbraak van gastro-enteritis bij deelnemers van een triatlon in Utrecht in juli 2015 was de aanleiding voor onderzoek. Daarnaast heeft GGD regio Utrecht samen met GGD Amsterdam nog dezelfde zomer en de 2 daaropvolgende zomers de gezondheidsklachten onder deelnemers van deze city swims  in Utrecht en Amsterdam onderzocht. De resultaten zetten we voor u op een rij.

Lees verder