Voorwoord

Festival podium publiek concert

Waar veel mensen bij elkaar komen wordt het risico op transmissie van infectieziekten groter. Hygiëne rond de voedselbereiding, voldoende toiletten, de mogelijkheid van handen wassen zijn basale voorwaarden voor de preventie van infectieziekten. Specifieke evenementen hebben echter specifieke risico’s zoals obstacle races, city swims maar ook een dierententoonstelling of een vierdaagse. Bij deze evenement zijn ook specifieke adviezen nodig om risico’s te verkleinen.

Bij de grote publieksevenementen moet goed worden samengewerkt met allerlei disciplines en organisaties. In het artikel over het Pinkpopfestival wordt beschreven welke instanties betrokken zijn in de voorbereidingsfase en tijdens het festival, en wat er van hen verwacht wordt. Vroegtijdige signalering van een uitbraak en een optimale bestrijding is tijdens het festival ook van groot belang. Hiervoor zijn goede afspraken nodig. Wat voor Pinkpop geldt, geldt ook voor veel andere evenementen.

Soms komt een evenement pas in beeld als de transmissie al heeft plaatsgevonden, zoals bij de voedselinfectie op een bruiloft. De GGD had voor het bron- en contactonderzoek de hulp van het bruidspaar nodig. Zij hielpen de GGD aan de e-mailadressen en telefoonnummers van alle gasten. In een dergelijke situaties wordt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ook altijd ingeschakeld.

Op het jaarlijkse festival Lowlands vond een bijzonder experiment plaats. Met nieuwe technologie is getracht meer inzicht te krijgen hoe een infectieziekte zich zou kunnen verspreiden onder de festivalgangers.

In dit bulletin staat ook een artikel over een evenement dat juist infectieziekten moet voorkomen: de massavaccinaties.

De kernwoorden bij de preventie van infectieziekten bij evenementen zijn: samenwerking, goede voorbereiding, advisering op maat, actie als het nodig is en onderzoek van mogelijke nieuwe risico’s.

 

Ik wens u veel leesplezier.

Kioe Bing Yap

Hoofdredacteur Infectieziekten Bulletin