Gezondheid en afweer

Het RIVM helpt de overheid met de vraag: Waarom wordt de een ziek en de ander niet? Onze gezondheid hangt in hoge mate af van de status van ons afweersysteem. Dit speelt een centrale rol in de bescherming tegen infecties, auto-immuunziekten en kanker. Leefomgeving, leefstijl en leeftijd zijn voorbeelden van factoren die de afweer beïnvloeden. Inzicht hierin levert aanknopingspunten voor primaire preventie en curatieve maatregelen die bijdragen aan de volksgezondheid.

Dit speerpunt bestaat uit vier grote onderwerpen naast Horizon2020 en internationale projecten en twee kleinere innovatieprojecten. 

De vier grote onderwerpen zijn 1) Biomarkers van Veroudering (Immunold, ISA, EPIPRET, CYTOVITE), 2) Leefstijl en leefomgeving en gezondheid (24/7, MARS, HORDE en als aanvulling Pro-GRAM), 3) Vaccinatie gerelateerd onderzoek ter verbetering van het Rijksvaccinatieprogramma (PRIEMA, RSV-MD, NSE & Battle of the Sexes, aangeboren afweer en BORDETELLA (2 projecten)) , 4) Innovatie en capacity building projecten/nieuwe diagnostiek, NGS (CINAR, MultiChlam, Miniaturizing assays en als aanvullende calls ERVINGS en PneuMolCar).

H2020 en internationale projecten zijn PERISCOPE, RESCEU, VAC2VAC, External Quality Assessment (EQA). En innovatieprojecten zijn de Tekentrektrainer en GIMBAPP.

Van de twintig SPR-projecten binnen dit speerpunt zijn momenteel vijf innovatie en capacity building projecten afgerond of vrijwel afgerond (CINAR, MultiChlam, GIMMBAP en miniaturizing assays en Tekentrektrainer). Van de onderzoeksprojecten lopen Early IR to Bordetella pertussis en NSE-Battle of the sexes eind 2018 af, en de overige onderzoeksprojecten medio tot eind 2019.