Gezondheidseconomie highlights

ToxoSCAN

De voortgang is uitstekend. Het design-artikel is gepubliceerd, en het artikel met de uitkomsten van de MKBA is afgerond en ligt nu voor goedkeuring in de lijnorganisatie. Het is een heel mooi MKBA- artikel geworden, met alle relevante aspecten erin, zoals de verspreiding van toxoplasmose, de mogelijke interventies en hun effectiviteit, en de voorkeuren van de bevolking. Centraal staan het invriezen van vlees en het vergroten van biosecurity op varkensbedrijven. Het invriezen van vlees blijkt bij sommige vleessoorten / producten kosteneffectief te zijn, bij andere niet. De vraag is of mensen ingevroren vlees willen. Daarvoor is een discrete choice experiment ( DCE) uitgevoerd, dat laat zien dat de consumenten daar niet zo’n voorkeur voor hebben (artikel is in submittable versie). Ook wordt duidelijk dat mensen voor extra voedselveiligheid – minder risico op toxoplasma – niet extra willen betalen; ervan uitgaande dat de voedselveiligheid gegarandeerd is. Voor de kosteneffectiviteitsanalyse (KEA) zijn ook de Quantitative Microbial Risk Assessments (QMRA’s) geactualiseerd. Daarover verschijnt een afzonderlijk wetenschappelijk artikel.

Daarnaast is capaciteit opgebouwd voor het maken van Maatschappelijke Kosten Baten Analyses.

Beweegloterij

Mensen met overgewicht die regelmatig willen sporten hebben baat bij loterijen als stok achter de deur. Dat blijkt uit de Beweegloterij, een veldexperiment van het RIVM en Tilburg University dat is gepubliceerd in Annals of Behavioral Medicine. Tijdens de proef committeerden 163 mensen (BMI van 25 of hoger) in zes sportscholen zich van tevoren aan hun doel: 26 weken lang twee keer per week sporten in de sportschool van High Five Health Promotion. Een deel van de deelnemers deed 13 weken lang wekelijks mee aan een speciaal ontworpen loterij ter waarde van €100. Een ander deel maakte daarbovenop kans op een gezinsvakantie na 26 weken. De loterijwinnaar, die door een notaris van de Staatsloterij getrokken werd uit alle deelnemers, werd altijd bij alle deelnemers bekend gemaakt. De winnaars mochten hun prijs alleen houden als ze hun beweegdoel hadden gehaald.

De beweegloterij is een succes, zowel wetenschappelijk als voor beleid en praktijk. Een empirisch onderzoek van deze omvang met een onderzoeksgroep en een controlegroep kent allerlei praktische uitdagingen. De resultaten zijn relevant voor de praktijk, en dragen bij aan een nieuwe visie op gezondheidsbevordering op de werkplek. De Beweegloterij laat zien dat slimme incentives mensen kunnen helpen om hun leefstijl aan te passen, en dat gedurende langere tijd. Door de vorm van deze interventie (een loterij) is deze aantrekkelijk voor bedrijven, want het is leuk en goedkoop. Volgende stappen zijn: uitbreiding naar andere leefstijlen (niet-roken is anders dan meer-bewegen), en bredere implementatie in het bedrijfsleven.

ELIMS

Door de koppeling van gegevens over thuiszorg en verpleeghuiszorg aan indicatiebesluiten van het indicatieorgaan konden de gevolgen van veranderingen in de langdurige zorg uitvoerig worden bestudeerd. Daarbij zijn innovatieve, kwantitatieve onderzoeksmethoden gebruikt, die nieuw en ander licht werpen op de effecten van het beleid in de ouderenzorg. Deze inzichten zijn beschreven in een artikel over de gevolgen voor gezondheid en zorguitgaven van het beperken van de toegang tot verpleeghuiszorg.

Toekomstgericht

Gezondheidseconomie is een onderwerp dat altijd terugkeert. Dat komt omdat de middelen eindig zijn en de behoeften in principe oneindig. Dit vergt inzicht in het gedrag van alle betrokken in de zorg, en keuzes die het gedrag zo beïnvloeden dat de zorg duurzaam blijft. De kennis in het SPR speerpunt gezondheidseconomie biedt bouwstenen daarvoor. Belangrijk aandachtspunt zal zijn het borgen van de verworven kennis, en deze kennis inzetten bij in reguliere opdrachten, in het nieuwe SPR programma, en in extern gefinancierd onderzoek.

Meer informatie over het speerpunt Gezondheidseconomie