bevolkingsonderzoeken CvB

Bevolkingsonderzoeken naar kanker

bevolkingsonderzoeken

Bevolkingsonderzoeken maken het mogelijk om ziektes in een vroeg stadium te ontdekken of zelfs te voorkomen.  Door de gezamenlijke inspanningen van organisaties én professionals dragen de bevolkingsonderzoeken bij aan een gezondere samenleving.

Baarmoederhals-kanker

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Hiermee kan de ziekte in een vroeg stadium – nog voor er klachten zijn - worden opgespoord en voorkomen.

Lees meer

Borstkanker

Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Door dit bevolkingsonderzoek sterven jaarlijks ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker.

Lees meer

Darmkanker

Het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker kan darmkanker voorkomen of in een vroegtijdig stadium ontdekken. In januari 2014 is dit bevolkingsonderzoek geleidelijk van start gegaan. In 2019 zal  de gehele doelgroep – 4,4 miljoen mensen –  minimaal één keer zijn uitgenodigd.

Lees meer

Congres bevolkings-onderzoeken

Op 9 november 2017 organiseerde het RIVM-CvB het congres ‘Bevolkingsonderzoeken op het spoor’. Bijna 200 betrokken professionals kwamen bijeen in het Spoorwegmuseum in Utrecht om samen na te denken over de toekomstige ontwikkelingen in de bevolkingsonderzoeken naar kanker.

Lees meer