Congres ‘Bevolkingsonderzoeken op het spoor’

Congres bevolkingsonderzoek

Op 9 november 2017 organiseerde het RIVM-CvB het congres ‘Bevolkingsonderzoeken op het spoor’. Bijna 200 betrokken professionals kwamen bijeen in het Spoorwegmuseum in Utrecht om samen na te denken over de toekomstige ontwikkelingen in de bevolkingsonderzoeken naar kanker. Het congres had als doel om de deelnemers te informeren over de stand van zaken en actuele ontwikkelingen, maar ook om een blik op de toekomst te werpen, te inspireren en om professionals met elkaar in contact te brengen.

Veel veranderingen

Er gebeurt veel op het gebied van bevolkingsonderzoeken naar kanker. Zo is het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker per 2017 ingevoerd, is het bevolkingsonderzoek darmkanker in 2019 volledig uitgerold, en is het bevolkingsonderzoek borstkanker volop in beweging op weg naar ‘BK 2020’. Tijdens het congres hebben we met elkaar gekeken naar de vervolgstations op de route van de bevolkingsonderzoeken in de komende jaren.

Inspirerende presentaties en workshops

Dagvoorzitter en hoofd van het RIVM-CvB Jaap van Delden, opende het congres. Tijdens het plenaire programma konden deelnemers presentaties volgen over ‘Big data in de oncologische zorg’ en over ‘geanticipeerde beslissingsspijt en de maatschappelijke context van het bevolkingsonderzoek’. Ook waren er workshops over de bevolkingsonderzoeken baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker.Tijdens de workshops hebben we belangrijke input opgehaald voor de afzonderlijke bevolkingsonderzoeken. De dag werd beëindigd met een inspirerende presentatie van trendwatcher Tony Bosma over de toekomst van zorg.

In 2018 organiseert het RIVM-CvB het vijfde PNS-congres over recente en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van pre- en neonatale screeningen. Het thema is ‘Grenzen (ver)leggen: mogelijkheden en dilemma’s’.

Reactie toevoegen