RIVM gaat canisters uitlenen

Sinds begin 2019 kunnen adviseurs gevaarlijke stoffen van de brandweer canisters lenen bij het RIVM. Canisters zijn metalen bollen waarmee het mogelijk is luchtmonsters te nemen bij incidenten met gevaarlijke stoffen.

Bij incidenten met gevaarlijke stoffen, zoals een brand of lekkage, willen professionals en burgers snel weten welke stoffen zijn vrijgekomen en in welke concentraties. Vooral bij stoffen die zich door de lucht verspreiden is het belangrijk om snel monsters te nemen. Door de canisters uit te lenen, kan de brandweer sneller starten met het nemen van monsters.

Beter en sneller

De meeste adviseurs gevaarlijke stoffen gebruiken nu zogeheten tedlar bags om luchtmonsters te nemen. Hierbij wordt de lucht opgezogen in kleine plastic zakken. Deze manier van monsters nemen heeft nadelen. De tedlar bags zijn na monstername slechts 24 uur houdbaar. Bovendien nemen ze gemakkelijk andere stoffen op dan de bedoeling is. Dit beïnvloedt de kwaliteit van de analyses. Canisters hebben deze nadelen niet. Wel zijn canisters veel duurder en is het belangrijk ze goed te onderhouden. Daarom gaat het RIVM ze uitlenen.

Iedere veiligheidsregio in Nederland kan een aantal canisters lenen. Het RIVM registreert dit en geeft bij het uitlenen een instructie.

Meer informatie: incident@rivm.nl.