Kort nieuws

Nieuwe directeur-generaal Hans Brug gestart

Na de instemming met zijn voordracht op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties per 1 juni jl. is Prof. dr. ir. J. (Hans) Brug op 10 september 2018 officieel gestart in zijn functie als directeur-generaal van het RIVM.

Hans Brug was voorheen decaan van de faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen bij de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor was hij decaan en lid van de raad van bestuur van VU Medisch Centrum. Eerder vervulde hij de functie van directeur bij het EMGO Institute for Health and Care Research in Amsterdam.

Hans Brug behaalde een Master of Science in Human Nutrition aan de Wageningen University & Research en een Ph.D. in Health Sciences aan de Universiteit Maastricht.

Zijn benoeming is tot stand gekomen op basis van de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst.

Voedselinfecties: norovirus zorgt voor de meeste zieken

In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend. De belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel blijft het norovirus.

In 2017 registreerde de NVWA in totaal 666 uitbraken, waarbij 2.995 mensen ziek werden. In 2016 lag dat aantal nog op dat 594 uitbraken met 2731 zieken. Sinds 2012 staat het norovirus als oorzaak met stip op één, gevolgd door infecties met Salmonella en Campylobacter. De genoemde getallen zijn lager dan het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Dat komt onder andere omdat niet iedereen die ziek is naar de huisarts gaat of de NVWA informeert.

Hygiënische maatregelen

Een deel van de voedselinfecties zijn te voorkomen door goed hygiënisch te werken in de keuken. Dit betekent handen wassen voor het koken, verschillende snijplanken en messen gebruiken voor rauw en gaar voedsel, en het eten goed laten garen.

Analyse registraties

De NVWA en de GGD’en onderzoeken uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen om meer zieken en uitbraken te voorkomen. De NVWA onderzoekt het voedsel, de herkomst en de plaats waar het wordt bereid. De GGD richt zich op de personen die besmet voedsel hebben gegeten en probeert via hen de mogelijke bron(nen) te herleiden.

Het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM voegt de meldingen van de GGD’en en NVWA samen en analyseert ze als geheel. Deze analyse levert inzicht op over de oorzaken van voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, de mate waarin ze voorkomen en mogelijke veranderingen hierin door de jaren heen. Deze inzichten helpen bij het bestrijden van voedselgerelateerde uitbraken.

Naar het RIVM-rapport hierover

Zorginnovaties gebaat bij samen optrekken stakeholders

Innovaties in de zorg kunnen beter aansluiten bij de medische en maatschappelijke behoeften als professionals in de gezondheidszorg, patiënten, zorgverzekeraars, industrie en de overheid eerder samen optrekken bij de ontwikkeling van medische technologie. Dit blijkt uit een ‘horizonscan’ van medische technologieën, die het RIVM uitvoerde in opdracht van het ministerie van VWS.

Robots en 3D-printen

In de ‘horizonscan’ zijn technologieën beschreven die een grote impact op de samenleving kunnen hebben. Robots om de ouderenzorg te ondersteunen, het 3D-printen van bijvoorbeeld implantaten of modellen van organen waarmee operaties kunnen worden voorbereid en e-Health bieden grote mogelijkheden. Naar verwachting kunnen deze technologieën de organisatie van de zorg en de kosten van de zorg beïnvloeden, zowel positief als negatief. De precieze impact van deze technologieën is volgens het RIVM moeilijk te voorspellen. 

Personalised medicine

Ook andere technologieën hebben mogelijk grote impact. Zo wordt personalised medicine (zorg op maat) gezien als een ontwikkeling die mede mogelijk wordt gemaakt door veelbelovende medische technologieën. Daarnaast zijn er niet-medische technologieën die grote impact kunnen hebben op de gezondheidszorg. Een voorbeeld hiervan is ‘big data’: de techniek maakt het mogelijk om bestanden met verschillende soorten gegevens aan elkaar te koppelen, waardoor bijvoorbeeld nieuwe vormen van diagnostiek kunnen worden ontwikkeld.

Het samenbrengen van stakeholders is de eerste, belangrijke stap om de technologische mogelijkheden en de medische en maatschappelijke behoeften beter op elkaar te laten aansluiten. Dit kan richting geven aan de ontwikkelaars van technologie. Ook kan het organisaties in de gezondheidszorg helpen om veelbelovende medische technologie optimaal te benutten.

Naar het RIVM-rapport hierover