Borging in opleidingen en nascholing

Bij de huisartsen is veel energie gestoken in het borgen van wijkgerichte preventie in de reguliere opleiding en daarin hebben we mooie stappen gemaakt. Toch blijft hierin investeren van belang vooral nu het project Preventie in de Buurt afloopt. Bij de praktijkondersteuners en professionals publieke gezondheid hebben we vooral gefocust op het borgen van de opbrengsten in het bij- en nascholingsaanbod.

Huisartsen

Het NHG heeft verbinding gelegd met de acht huisartsopleidingen in Nederland. Daarbij werkten we samen met Pim Assendelft, hoogleraar huisartsgeneeskunde bij Radboudumc Nijmegen en tevens ambassadeur van het project Preventie in de Buurt. We hebben de mensen die de onderwijsontwikkeling rond preventie in de huisartsopleidingen coördineren bij elkaar gebracht. Er bleek veel enthousiasme te zijn om meer aandacht voor preventie in de huisartsopleidingen te creëren. Op dit moment zijn de curricula op het gebied van preventie in ontwikkeling. We hebben daarom in kaart gebracht wat voor onderwijs er op dit moment op de verschillende opleidingen (gepland) is. En hebben hiaten en overlap in beeld gebracht.

Het format om zelf een werksessie te kunnen organiseren is aangeboden voor gebruik in opleidingen. De ontwikkelde praktijkhandleiding en e-learning ‘Samenwerken en gezondheid in de wijk’ dragen de onderwijsontwikkelaars voor als onderwijsmateriaal in het curriculum preventie van alle huisartsopleidingen. Vervolgens zal iedere opleiding zelf richting geven aan de praktische invulling. Men waardeert het dat er landelijk vanuit het NHG en RIVM voor de huisartsen van de toekomst nu een aantal tastbare en concrete handvatten zijn om preventie en het bevorderen van gezondheid te stimuleren. Vanuit NHG zullen we deze contacten blijven onderhouden.

We hebben de producten van het project Preventie in de Buurt verspreid via de voor huisartsen bekende kanalen. Zo stonden we vanuit het project Preventie in de Buurt op de LHV-huisartsbeurs 2018, waar bezoekers veel interesse toonden voor wijkgericht samenwerken aan gezondheid. Ook publiceerden we artikelen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en het NHG-katern in Huisarts & Wetenschap.

Praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen

De praktijkverpleegkundigen en –ondersteuners (POH) zijn een onmisbare schakel bij samenwerken in de wijk en leefstijladvisering. Zij voeren regelmatig zelf leefstijlinterventies uit en hebben en groot netwerk in de wijk. Voldoende reden om te zorgen dat zij kunnen beschikken over de praktijkhandleiding, e-learning ‘Samenwerken aan gezondheid in de wijk’ en de overige praktische tools.

Dat doen we via de beroepsverenigingen Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) en de Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NVvPO). Zo is de e- learning ‘Samenwerken aan gezondheid in de wijk’ als geaccrediteerd aanbod opgenomen in het opleidingsoverzicht van NVvPO. En verschijnt er in december 2018 een artikel over Preventie in de Buurt het vakblad voor POH’ers: TPO De Praktijk.

Veel POH’ers laten zich voor bij- en nascholing informeren via de zorggroepen. Via InEen, de landelijke belangenbehartiger voor de georganiseerde eerste lijn, brengen we de producten zoals de e-learning en de praktijkhandleiding onder de aandacht van deze zorggroepen. Zodat zij daar in het lokale opleidingsaanbod naar kunnen verwijzen.

We verzorgden workshops ‘Samenwerken aan gezondheid in de wijk, hoe doe je dat’ tijdens de V&VN-jaarcongressen 2018 voor POH’ers en wijkverpleegkundigen. Samen met V&VN onderzoeken we hoe we de producten vanuit het project Preventie in de Buurt kunnen borgen in de V&VN academie en reguliere opleidingen voor praktijk- en wijkverpleegkundigen.

Professionals Publieke gezondheid

Om structureel samen te werken aan preventie en gezonde leefstijl in de wijk is de inbreng van collega’s uit de publieke gezondheid van groot belang. Zij kunnen anderen helpen aan gezondheidscijfers op wijk- en soms ook op buurtniveau, zitten dicht tegen gemeentelijk beleid aan en zijn zo een belangrijke schakel tussen beleid en praktijk. Professionals publieke gezondheid weten hoe je planmatig en integraal werkt aan wijkgerichte gezondheidsbevordering. Zij kunnen ook adviseren welke erkende leefstijlinterventies je daarbij het beste kunt inzetten.

Er bestaat een divers opleidingsaanbod voor professionals publieke gezondheid. GGD professionals volgen de meeste bij- en nascholing via de Netherlands School of Public and Occupational Health (NSPOH) en de GGD Academy in Brabant. In 2018 hebben we binnen de opleiding Master Public Health een sessie verzorgd over de verbinding tussen preventie en curatie. Met de NSPOH is afgesproken dat we in 2019 een nascholingsmodule verzorgen waarmee we de kennis en materialen inzetten in de Master Public Health met de intentie het daarna structureel te borgen in deze master.  

Tenslotte zijn alle producten online beschikbaar via GGD-Kennisnet.