Praktische tools, nascholing en inspirerende voorbeelden

Vanuit het project Preventie in de Buurt kun je online beschikken over allerlei praktische tools. Deze zijn bedoeld om jou als professional te helpen bij (het opzetten van) wijkgerichte samenwerking met andere professionals rond gezondheid en leefstijladvisering. Bekijk hieronder  alle tools en voorbeelden! 

Maak eerst via een kort filmpje kennis met de NHG-Praktijkhandleiding en e-learning Samenwerken aan gezondheid in de wijk. 

Algemene tools

Toolkit Lokale werksessie. Als je zelf een werksessie wilt organiseren vind je hier het draaiboek met de opzet en werkvormen. Deze gratis toolkit bevat ook praktische informatie over stappen die je kunt zetten voorafgaand aan, tijdens en na de werksessie.  

Voorbeelden van samenwerking tussen huisartsenpraktijk en publieke gezondheid. Mooie praktijkvoorbeelden laten zien dat de samenwerking aan een gezonde leefstijl in de wijk tussen huisartsenpraktijken en publieke gezondheid op veel plekken state of the art is. Ook laten je collega’s zien wat hen die samenwerking concreet oplevert.

Voorbeelden van wijkgerichte leefstijlinterventies. Laat je inspireren door wijkgerichte leefstijlinterventies waarin professionals uit de huisartsenpraktijk een belangrijke rol hebben.

Infographic Gezonde Wijkaanpak. Hierin zie je de belangrijkste stappen van de Gezonde Wijkaanpak. Deze zijn een leidraad bij het samenwerken aan gezondheid in de wijk. Je krijgt inzicht in de belangrijkste pijlers, samenwerkingspartners en succesfactoren bij het werken aan een gezonde wijk.

Huisartsen en praktijkondersteuners

NHG-praktijkhandleiding Samenwerken aan gezondheid in de wijk. De gratis toegankelijke praktijkhandleiding biedt huisartsen (in opleiding), praktijkondersteuners en andere geïnteresseerden praktische handvatten om samen te werken met/te verwijzen naar collega-professionals in het publieke en sociale domein. 

PIN Samenwerken aan gezondheid in de wijk. Via deze gratis e-learning (PIN, Persoonlijke Individuele Nascholing) doe je kennis op over preventie en leefstijladvisering. Ook leer je hoe je vanuit de huisartsenpraktijk samenwerken aan gezondheid in de wijk vorm kunt geven. De PIN bevat vooral inspirerende voorbeelden en films.

Overzicht van online zelfhulp leefstijlinterventies. Dit overzicht voor de huisartsenpraktijk toont Nederlandstalige online (erkende) leefstijlinterventies waar je volwassen patiënten die willen werken aan een gezondere leefstijl naar kunnen verwijzen. Denk hierbij aan apps, internetprogramma’s of cursussen.

Publieke gezondheid

Materialen samenwerken met eerste lijn in de wijk. Voor professionals uit de publieke gezondheid staan, per stap in de Gezonde Wijkaanpak, kennis en materialen op een rij die handig kunnen zijn als je samenwerkt met de eerstelijnszorg. Denk bijvoorbeeld aan het Werkboek Samenwerken aan gezondheid in de wijk en websites waarmee je de lokale gezondheidssituatie in kaart kunt brengen.  

Het dossier Samenwerking preventie, zorg en welzijn bevat bijvoorbeeld de pagina samenwerken: met wie? Hier lees je achtergronden en tips voor samenwerken met de eerste lijn en huisartsenpraktijk.

Naast deze tools heeft het RIVM nog een interessant product: de Toolkit Preventie in de Wijk. Deze biedt je handvatten bij het opstellen van een wijkanalyse en het kiezen van interventies.