Nederland bij koplopers huidkanker in Europa

Uit het RIVM rapport UV-straling en gezondheid blijkt dat Nederland koploper is in het aantal gevallen van huidkanker, waaronder melanoom. Naast zonkrachtmetingen is daarom kennis en voorlichting over het gedrag van mensen en de gezondheidseffecten van blootstelling aan UV-straling belangrijk. Het RIVM heeft daarvoor in 2017 dan ook geregeld de aandacht voor gevraagd.

Terug naar Nieuwe kennis

Huidkanker

De gevaarlijkste vorm van huidkanker (melanoom) komt in Nederland relatief veel voor. Nederland behoort tot de koplopers in Europa. Per jaar krijgen meer dan 51.000 mensen te horen dat ze huidkanker hebben. Meer dan 900 mensen overlijden aan de gevolgen ervan. Uit het RIVM rapport: “UV-straling en gezondheid” uit  2017 blijkt dat sinds 1990 het aantal nieuwe gevallen van huidkanker per jaar is verviervoudigd.  Een verdere stijging ligt in de verwachting. 

Zonkracht

In juni 2017 werd de hoogste zonkracht ooit gemeten: 8.7. Het RIVM meet de zonkracht om de blootstelling van Nederlanders aan UV-straling in kaart te brengen. Actuele zonkrachtmetingen  en meer kennis over blootstellingsgedrag en gezondheidseffecten dragen bij aan een goede voorlichting en preventie. Het RIVM concludeerde in 2017 dat er meer aandacht nodig is voor UV-stralingsbescherming om de stijging van huidkanker nu en in de toekomst tegen te gaan.

In het nieuws

Het RIVM heeft in 2017 meerdere keren en in diverse (sociale) media aandacht gevraagd voor hoge zonkracht en het belang ons daartegen te beschermen. In april gaven we aan dat ook in de lentezon onze winterhuid al gemakkelijk kan verbranden. De nieuwswebsite nu.nl publiceerde hierover een artikel. De twitterberichten hierover hebben elk zo’n 6000 mensen bereikt. Naar aanleiding van ons bericht in juni over de hoogst gemeten zonkracht, verschenen 3201 berichten op online media. In 377 berichten werd verwezen naar het RIVM genoemd. Het bericht op twitter had een bereik van bijna 11.000 mensen en zorgde voor vele nieuwe bezoekers op rivm.nl/zonkracht.