Trainen op het mobiele lab

Het opleiden, trainen en oefenen met het mobiel chemisch biologisch laboratorium (MCBL) is een belangrijk onderdeel van het oefenprogramma voor de responsorganisatie. Voordat je als bioloog of chemicus in het MCBL mag werken, moet je over voldoende kennis en vaardigheden beschikken.

De mensen die op het MCBL werken, zijn 24/7 standby. Een inzet is immers ook 24/7 mogelijk. Daarom moeten de medewerkers in staat zijn om het MCBL snel rijklaar te maken. Zij volgen daarvoor een intensief trainingsprogramma ‘Rijklaar maken MCBL’. Tijdens de training oefenen de deelnemers alle handelingen meerdere keren. Het gaat dan bijvoorbeeld om het op de juiste manier neerhalen van de schoorsteen van het laboratorium, het inschuiven van de trap en het bordes, het intrekken van de steunen en het veilig afschakelen van de zogeheten walstroom, zodat het MCBL overgaat op de aggregaat.

Naast de training voor het rijklaar maken, oefent de responsorganisatie ook het gebruik van het MCBL bij het doen van monsteranalyses en de inzet van het MCBL in samenwerking met andere organisaties.

Meer informatie over dit mobiele laboratorium.