Regiobeeld geeft blik op gezondheid nu en in de toekomst

Linda Grievink van het RIVM is projectleider van de website Regiobeeld.nl, die sinds mei beschikbaar is. De website bundelt cijfers en visualisaties over zorgvraag, zorgaanbod, gezondheid en leefstijl, bevolkingsontwikkeling, sociale en fysieke omgeving. Iedereen die interesse heeft in data op regionaal niveau op het gebied van volksgezondheid en zorg kan terecht op de site. “Het RIVM is sterk in data bij elkaar brengen, vaak als open data. Dat hebben we hier gedaan.”

De data zijn goed te gebruiken door mensen in regionale samenwerkingsverbanden. Daarin zitten inwoners, zorgverleners en zorgverzekeraars. “De opzet is dat ze samen aan tafel zitten om bijvoorbeeld te vergelijken: wat is het huidige zorgaanbod? En wat is de zorgvraag straks in 2030? Ze kunnen dan zelf constateren of er een probleem is en daar in de regio oplossingen voor bedenken.”

Toekomstprojecties

“De kracht van het RIVM ligt ook bij toekomstprojecties,” vervolgt Linda Grievink. “Niet voor niets brengen we al jaren de Volksgezondheid Toekomst Verkenning uit. Op die expertise borduren we voort in dit product. Dat is een belangrijke meerwaarde van Regiobeeld. De huidige én toekomstige situatie is te zien en te vergelijken, ook met andere regio’s.”

De rol van het RIVM in Regiobeeld gaat nog verder. “Het RIVM heeft ook een makelaarsfunctie. Er komen veel specifieke vragen binnen via deze website. We brengen regelmatig mensen en organisaties bij elkaar. Ook dat is onze rol bij Regiobeeld, omdat we vanuit een brede expertise en netwerk de juiste verbanden kunnen leggen.”

"We borduren voort op onze expertise in de Volksgezondheid Toekomst Verkenningen"

Positieve reacties

Regiobeeld is onderdeel van het VWS-programma De Juiste Zorg op de Juiste Plek. Hierin staat het dagelijks functioneren van mensen centraal. Van daaruit wordt gezocht naar manieren om zorg te verplaatsen (dichterbij mensen thuis), (duurdere) zorg te voorkomen en zorg te vervangen door bijvoorbeeld eHealth.

Via regiobijeenkomsten wil VWS de beweging verbreden en versterken. Diverse bijeenkomsten vonden de afgelopen tijd plaats. Het RIVM verzorgde daar workshops over Regiobeeld. Linda Grievink: “We hebben veel opgehaald tijdens de bijeenkomsten. Reacties op de look and feel van de website, maar ook wensen voor indicatoren die we nog kunnen toevoegen.”

Zowel van regionale partners als van VWS kwamen positieve reacties op Regiobeeld.

Lokale informatie in app

Er zijn nog plannen voor uitbreiding van de informatie op de website. Linda Grievink: “Zo kunnen we nog meer gegevens over de fysieke omgeving toevoegen, vanuit de Atlas Leefomgeving die het RIVM met samenwerkingspartners maakt. Ook zouden we graag meer gegevens uit het sociaal domein willen toevoegen.”

Ook belangrijk is dat data statistisch nog beter ontsloten kunnen worden, via RIVM Statline. Dat heeft als voordeel dat gemeenten of regio’s hun eigen combinaties kunnen maken. Vergelijkingen tussen meerdere gemeenten, of de gegevens gebruiken als basis voor een app, het is dan allemaal mogelijk. De planning is om dat na de zomer rond te hebben.

Wijkniveau

De ambities reiken nog verder. “Regiobeeld richt zich nu nog vooral op gemeenteniveau,” zegt Linda Grievink. “Nog veel waardevoller is om voor grote gemeenten de informatie op wijkniveau beschikbaar te stellen, vooral ook als toekomstprojecties. Dat is zeker iets wat het RIVM zal verkennen. We willen ons daar de komende tijd op richten.”

De website Regiobeeld is een prototype. Dit betekent dat de website nog niet af is, en de komende tijd doorontwikkeld zal worden.

Denk en verbeter mee! Stuur reacties op Regiobeeld naar info@regiobeeld.nl.

Tekst: Mirjam Kroeze