Workshops voor Landelijk Team Forensische opsporing

Op woensdag 13 maart hebben leden van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) bij het RVM workshops over biologische- en stralingsincidenten gevolgd. De workshops waren vooral op de praktijk gericht. Het doel was om de manschappen bewuster te maken van de gevaren voor hun eigen veiligheid die zich bij een inzet kunnen voordoen. 

Biologische agentia

De workshop over biologische agentia werd gegeven door Arnout de Bruin, deskundige biologische calamiteiten bij de Milieu Ongevallen Dienst (MOD) van het RIVM. Hij nam de deelnemers mee langs goede, slechte en hele slechte virussen (zoals pokken of ebola), bacteriën (bijvoorbeeld pest of miltvuur) en toxines (bijvoorbeeld botuline of ricine). Bij bioterrorisme worden mensen moedwillig besmet met één van deze agentia. In zijn presentatie liet Arnout zien dat besmetting met zo’n agens kan leiden tot ziekte en dood. Ook vertelde hij hoe een biologische extractie gaat en waarom het een paar uur duurt om tot een goede uitslag van de analyse te komen. Tot slot werd een bezoek gebracht aan het mobiel chemisch en biologisch laboratorium (MCBL).

Stralingsincidenten

Tijdens de workshop straling vertelde Herman Schreurs, programmacoördinator nucleaire en radiologische incidenten bij het RIVM, hoe het in Nederland geregeld is als er een incident plaatsvindt en welke rol het RIVM, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Straling (ANVS) en de kennisnetwerken spelen. Herman lichtte de risico’s voor hulpverleners en de dosis die zij op mogen lopen toe. De vergelijking met vakantievluchten naar de andere kant van de wereld was in dat opzicht voor iedereen herkenbaar. Ook ontsmetting van hulpverleners en slachtoffers kwam aan de orde. Aansluitend konden deelnemers onder leiding van Bart van de Pol (onderzoeksmedewerker straling) zelf meten en oefenen met afstand, afscherming en zoektactiek.

Wilt u meer weten over workshops voor uw organisatie? Neem dan contact op via incident@rivm.nl