Er was eens...

Sprookjes beginnen meestal met drie dezelfde woorden: er was eens… En dan volgt een verhaal. Al sinds de oertijd delen mensen informatie via verhalen. Vaak bevat een verhaal een duidelijk verband tussen oorzaak en gevolg. Ook spreekt een verhaal mensen aan omdat het persoonlijk is. De gedachte speelt op ‘dat kan ons ook overkomen’ of ‘dat kunnen wij ook!’. Wat dat te maken heeft met veiligheid op het werk? Heel veel.

Onlangs was ik met een collega op een congres over veiligheid en risico’s in de chemische en procesindustrie. Ik vertelde daar meer over de manier waarop wij onze droge ongevalsdata, omzetten naar herkenbare verhalen zodat de informatie meer impact heeft.

Uit onderzoek weten we dat verhalen die angst oproepen een groter effect hebben op gedragsverandering dan berichten met alleen cijfers of feiten. Let wel op, angst heeft ook een keerzijde. Mensen kunnen zo angstig worden dat ze informatie niet meer vertrouwen. Daarom is het belangrijk om bij de verhalen ook oplossingen aan te reiken. Het RIVM doet dit ook bij haar communicatie over leren van ongevallen. Verhalen worden gecombineerd met feiten en cijfers en oplossingen. Zo bieden we professionals herkenbare, onderbouwde én praktische handvatten op het gebied van veilig werken.

Deze manier van communiceren passen we ook toe op onze nieuwe website lerenvoorveiligheid.nl. Heeft u daar al eens een kijkje genomen? In dit online magazine leest u meer over deze website en over verhalen. Net als over ons verdiepingsonderzoek naar machineongevallen, ons project over nudging en over de effectiviteit van ons Resilience spel.

Wilt u uw verhalen met ons delen? We nodigen u van harte uit!

Laten we verhalen!

Viola van Guldener

Programmamanager RIVM Veiligheid, Cultuur en Gedrag