Machineongevallen nader onderzocht

fabriekswerker

 

Ieder jaar verliezen ongeveer 280 mensen vingers of andere ledematen door een ongeval met een machine op hun werk. Ze komen in contact met de bewegende onderdelen van machines zoals cirkelzagen, transportbanden, snij- en inpakmachines.  Vaak is dit het gevolg van een onveilige situatie die al langere tijd bestaat. 

Over dit soort ongevallen is al vrij veel bekend. En ieder jaar blijven ze een belangrijk deel uitmaken van het totaal aantal ongevallen. Vaak gaat er iets mis met de afscherming van bewegende delen van de machine.

In een verdiepend onderzoek analyseerden we 100 ernstige ongevallen uit 2015 en 2016 meer in detail. De analyse laat zien welke situaties veel voorkomen en wat de directe en achterliggende oorzaken van de ongevallen zijn. Zo blijkt bijvoorbeeld dat onveilige situaties en werkwijzen vaak al langdurig aanwezig waren voordat het ongeval gebeurde.

Verhalen, feiten en lessen

Wilt u meer weten over het onderzoek? In onderstaand filmpje hebben we de boel voor u op een rij gezet. En op de website lerenvoorveiligheid.nl staan waargebeurde verhalen, feiten en cijfers en lessen voor de praktijk. En wil je echt álles weten? De volledige resultaten staan in het RIVM-rapport: 'Van gewenning naar herkenning: Een verdiepend onderzoek naar honderd ernstige arbeidsongevallen met machines'.