Resilience

Spelenderwijs leren omgaan met onverwachte situaties heeft effect

De eerste versie van het RIVM Resilience spel lijkt positief bij te dragen aan het kennisniveau van veiligheidsprofessionals. Dat blijkt uit een eerste effectiviteitsmeting die het RIVM uitvoerde in de praktijk. De verbeterpunten die de deelnemers aan de meting aanreikten, zijn verwerkt in een nieuwe versie van het spel. Het spel zal door speciaal getrainde veiligheidsprofessionals worden begeleid. De eerste opleiding tot trainer van het spel start in het najaar van 2019.

Het RIVM ontwikkelde met hulp van veiligheidskundigen het Resilience-spel. Dit is een serious game om te trainen hoe je kunt omgaan met onverwachte situaties. Het spel richt zich op de besluitvorming in praktijksituaties, waarbij sprake is van onzekerheden. Ook is er aandacht voor de mentale valkuilen die kunnen optreden.Een ‘resilience aanpak’ kan nuttig zijn in onzekere situaties, vaak met een hoge tijdsdruk. Resilience is het vermogen om in onverwachte situaties en erna goed te kunnen blijven functioneren. Het spel traint besluitvorming in dit soort situaties.

Opleiding tot trainer

In samenwerking met Boertien Vergouwen Overduin (NCOI-groep) ontwikkelde het RIVM een opleiding tot trainer voor het Resilience-spel. Deze opleiding start in het najaar van 2019 en wordt kosteloos aangeboden.