Beeld van werk aan kabels ophanging brug

Verhalen met impact

Het delen van verhalen is al sinds de oertijd dé manier om informatie over te dragen. Niet zo gek, want door verhalen onthouden we informatie beter. In een verhaal zit meestal een oorzaak-gevolg relatie. Vaak is een verhaal ook persoonlijk en daardoor spreekt de boodschap nog beter aan. Bij een goed verhaal denken we vaak ‘dat kan ons ook overkomen’ of ‘dat kunnen wij ook’! Het RIVM keek daarom of de vaak droge ongevalsdata die het RIVM beheert, kan worden omgezet naar herkenbare verhalen. Het resultaat is  de verhalenbundel ‘Veilig en gezond naar huis’.

Het RIVM ontwikkelde een verhalenbundel waarin ongevalsverhalen en oplossingen zijn opgenomen. Het deel ‘Er was eens…’ bevat verhalen over ongevallen met nare afloop en concrete tips (safety checks) gebaseerd op de toedracht van het ongeval. In ‘… en ze werkten nog veilig en gezond’ staan verhalen die zijn gekoppeld aan projecten van het RIVM.

Alle verhalen in de bundel zijn gebaseerd op de werkelijkheid. Ze zijn persoonlijk en geven informatie over de situatie. Dit type verhalen is te gebruiken in bijvoorbeeld toolbox-meetings, start-werkgesprekken of artikelen op intranet of vakbladen. Ze kunnen een goede bijdrage leveren aan het gesprek over gevaren en risico’s op het werk. Bijvoorbeeld als aanvulling op de meer feitelijke RI&E of werkplekinstructie. En om het ‘gat’ te overbruggen tussen papier en praktijk.