foto van man op een ladder

De kracht van beeld

Iedereen kent het wel, een beeld dat in je geheugen gegrift staat. In één oogopslag is duidelijk waar het om gaat. De boodschap komt niet alleen beter over, maar blijft ook beter hangen. Ook als het moeilijk is om verandering te bereiken kan beeld helpen. Dat geldt ook voor veilig werken. Want veilig werken gaat niet vanzelf. Het vraagt om veiligheidsbewustzijn, veerkracht en aanpassingsvermogen van mensen. Dat kan een hele opgave zijn. Zeker als werkpatronen ingesleten zijn of als werken onder tijdsdruk de dagelijkse realiteit is.

Wij geloven in de kracht van beeld. Daarom zijn wij dit jaar gestart met het ontwikkelen van infographics en animaties voor veelvoorkomende typen ongevallen. Ze laten zien wat mis kan gaan en hoe dit kan worden voorkomen. Zo ondersteunen ze de boodschap van veiligheid op het werk. Arboprofessionals kunnen het beeldmateriaal gebruiken om het belang van veilig werken uit te dragen en werknemers mee te krijgen in noodzakelijke veranderingen. Verderop in deze nieuwsbrief kunt u hier meer over te lezen.Met alleen beeldmateriaal beschikbaar stellen zijn we er niet. Wij vinden het belangrijk dat ook de kennis over veilig werken beschikbaar is voor een ieder die hier een rol in heeft.  Makkelijk vindbaar en toegankelijk. Daarom delen wij onze kennis sinds dit jaar op de website www.lerenvoorveiligheid.nl. De animaties en infographics voegen we daaraan toe. Komend jaar zullen deze voor meerdere typen ongevallen beschikbaar komen. Houd het platform en onze nieuwsbrief daarvoor in de gaten.

Ook in de bijdrage over het nudging onderzoek kunt u lezen wat het effect van visuele signalen kan zijn op ons gedrag. En we hebben mooie beelden van ons Resiliencespel.  De eerste trainers zijn inmiddels succesvol opgeleid.

Wij wensen u een veilig en gezond 2020!

Programmateam Veiligheid, Cultuur en Gedrag

RIVM