Kennis die werkt: van data naar doen

Man en vrouw op de fiets

'Sinds ik het programma heb gevolgd, staat de auto weken in de garage', vertelt Nell Beerens als we haar afgelopen jaar interviewen voor een korte film over de gecombineerde leefstijlinterventie. Onder het motto 'ga voor impact' stimuleert het RIVM het gebruik van kennis die werkt, zoals de gecombineerde leefstijlinterventie, in de praktijk. Dat doen we voor u, als beleidsmaker bij een gemeente of professional bij een GGD, in de wijk, op school of bij een kinderopvangorganisatie. Want alleen met kennis die werkt, kunt u het verschil maken voor mensen zoals Nell. Het afgelopen jaar werkte het RIVM samen met  landelijke partners verder aan de ondersteuning van lokaal gezondheidsbeleid met kennis die werkt.

Highlights 2019 

In dit e-magazine laten we graag enkele highlights van 2019 zien. Het geeft een inkijkje in de manier waarop kennis die werkt tot stand komt, gedeeld wordt en, nog belangrijker, gebruikt wordt in de praktijk. Daar waar het ten goede komt aan onze gezamenlijke missie: een gezonde leefstijl en een gezonde leefomgeving voor iedereen in Nederland. In dit e-magazine staan daarom vooral de praktijkverhalen centraal. Zo leest u bijvoorbeeld over de aanpak van armoede in de gemeente Meppel, over de implementatie van de gecombineerde leefstijlinterventie in de regio Utrecht en hoe scholen werken aan rookvrije schoolterreinen met de Smoke free challenge. Bekijk ook onze infographics met feiten en cijfers over 2019.

2020 en verder

Nieuwsgierig naar wat we de komende periode voor u kunnen betekenen? Uit de vijfjaarsevaluatie blijkt dat professionals hun waardering hebben uitgesproken over producten en diensten van het RIVM als het gaat om gezond leven. Dit is voor ons een stimulans om ook in 2020 verder te bouwen aan kennis die werkt. In het gehele proces van data naar doen blijft het RIVM voor u een betrouwbare kennispartner. Met bronnen als Loketgezondleven.nl, Gezondeschool.nl, Gezondekinderopvang.nl, de Volksgezondheidstoekomstverkenning, Volksgezondheidenzorg.info en Regiobeeld staan wij voor u klaar. En wat betreft actuele thema’s? Daarbij focussen we vooral op het Nationaal Preventieakkoord, de Landelijke Nota Gezondheidsbeleid, Preventie in de Zorg, gezonde leefomgeving en gezond ouder worden. Ook blijven we in 2020 investeren in een efficiënte ondersteuning van het veld door nauwe samenwerking met onze landelijke partners, zoals thema- en kennisinstituten.

Kortom, genoeg te doen. Voor nu wensen wij u veel leesplezier! 

PS: Meer weten over bovenstaande ontwikkelingen en elke maand de nieuwste kennis die werkt ontvangen? Volg ons en word abonnee van onze nieuwsbrief Gezond Leven.