kwikdampmetingen

Kwikdampmetingen bij drugslabs

De laatste maanden komt het ontmantelen van drugslabs regelmatig in het nieuws. De productie lijkt te verschuiven van XTC naar Crystal Meth (methamfetamine). Dit is een zorgelijke ontwikkeling.

De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) van de politie is verantwoordelijk voor de ontmanteling van drugslabs. Een ontmanteling moet voorzichtig plaatsvinden. Zo moet de politie eerst de sporen veilig stellen en daarna zorgdragen voor het veilig afvoeren van het hele lab. De LFO ziet dat de laatste tijd in drugslabs de grondstof kwikchloride aanwezig is. Bij de productie van Crystal Meth kan deze stof als katalysator worden gebruikt. Dat betekent dat de onderzoekers en ontmantelaars rekening moeten houden met kwikdamp. De MOD ondersteunt de LFO door kwikmetingen uit te voeren.

De MOD heeft een monitor die kwikdamp in lucht heel nauwkeurig kan bepalen. Deze nauwkeurigheid is nodig wanneer na een binnenhuis incident, bijvoorbeeld een gevallen barometer, gemeten wordt of er goed genoeg gereinigd is. Bij metingen bij drugslabs worden regelmatig hoge concentraties kwik gevonden, in zowel het lab als in de nabije omgeving.

 

Kwik is een zeer giftige stof voor de mens en het milieu. Daarom zijn kwikmetingen zeer belangrijk bij het ontmantelen van drugslabs en vrijgeven van ruimte. Bij hoge concentraties kan kwik irritatie aan luchtwegen, ogen en huid veroorzaken. Ook kan kwik neurologische effecten en niereffecten veroorzaken. Herhaalde blootstelling aan lagere concentraties kwik is risicovol omdat kwikdampen bijna reukloos zijn en men ongemerkt kan worden blootgesteld.  

De ervaringen en resultaten delen we met de LFO. We zullen de app Incident updaten met recente informatie.

 

Terug naar Inzet in de praktijk