Alles wat aandacht krijgt groeit

geiten

Het is alweer december! Tijd om terug te kijken, ook om de successen van het afgelopen jaar te vieren. Want in dit rare coronajaar zijn die er gelukkig ook. Wat heeft dit jaar ons gebracht? Mij heeft het in ieder geval geleerd om aandacht te hebben.

Allereerst persoonlijke aandacht voor elkaar. Nu we elkaar niet  kunnen ontmoeten  is aandacht voor hoe het gaat extra belangrijk. Even dat gesprekje op de gang, even die blik uitwisselen, dat lukt nu niet. Dus bellen en  ‘ zoomen’ we wat af om in contact te blijven. Al dan niet tijdens een lunchwandeling of andere activiteit.  Allemaal manieren om aandacht te geven. 

Daarnaast natuurlijk aandacht voor veiligheid. Soms hebben we wellicht teveel aandacht en zien we wat en om ons heen gebeurt niet meer. Of hebben we onze aandacht even niet bij het werk, en zijn we afgeleid. In ons recente onderzoek kijken we naar de rol van afleiding bij aanrijdingen. Bij aanrijdingen in het verkeer speelt afleiding een belangrijke rol. Maar geldt dat op dezelfde manier voor aanrijdingen op de werkplek? En hoe speelt aandacht dan een rol?  

En natuurlijk gaven we graag onze aandacht aan u. Onze netwerkbijeenkomsten hebben we ingeruild voor online bijeenkomsten over de effectiviteit van interventies, over de LMRA en over leiderschap en veiligheid. Even wennen, dat wel. Maar we hopen dat we zo toch een beetje contact hebben gehad. En dat het u geïnspireerd heeft. In dit magazine leest u er meer over en u kunt de bijeenkomsten ook nog terugkijken. Misschien kunt u zich laten inspireren door uw collega veiligheidskundigen. Op veiligheidsinterventies.nl staan interventies waar uw collega’s aandacht aan besteden en enthousiast over zijn. Ze vertellen u vast graag waarom die interventie zo goed werkt. En u kunt natuurlijk zelf uw interventie op het platform delen met anderen. 

Want een moment van aandacht kan de werkvloer veiliger maken. Is het veilig genoeg? Dat is de vraag die we met een LMRA aan elkaar stellen. Aandacht geven aan veiligheid. In dit magazine delen we graag onze inzichten over de LMRA met u.   

Voor nu richt mijn aandacht zich op mijn team en mijn gezin. Even een moment van stilstaan. Om dit rare jaar te vieren. Met aandacht.  

Want één ding weten we zeker, alles wat aandacht krijgt, groeit. 

Hopelijk tot ziens in het nieuwe jaar!

 

Viola van Guldener

Programmamanager Veiligheid Cultuur en Gedrag