Nieuw op de website lerenvoorveiligheid

screenshot homepage LVV nieuwe structuur

Op de website lerenvoorveiligheid.nl staat alle informatie over het programma Veilig Werken van het RIVM. Hier publiceren we onze ongevalsanalyses, de resultaten van onderzoeken en onze communicatiemiddelen. Deze website is altijd in ontwikkeling. Graag geven we u een overzicht van wat er in de afgelopen periode op de website is gepubliceerd.

 

Animaties en infographics 

Vorig jaar zijn we begonnen aan een ambitieuze serie van animaties en infographics. Doel is om van (bijna) alle type ongevallen op een laagdrempelige manier verhalen, feiten en lessen weer te geven. Dat doen we in afstemming met professionals in het veld. Zodat het aansluit bij de situaties in de praktijk. Op deze manier willen we complexe informatie toepasbaar maken op de werkvloer.

In deze serie hebben we nu ‘Besloten ruimte’ en ‘Aanrijdingen’ gepubliceerd.  

Binnenkort verschijnen ook de onderwerpen  'Vallen door dak'  en 'Omvallende voorwerpen'

Met de infographic heeft u op 1 A4-tje een herkenbaar praktijkverhaal, een overzicht van de belangrijkste cijfers en direct toe te passen acties om dit type ongevallen te helpen voorkomen.  De animatie brengt daarbij ook aan de hand van een concreet voorbeeld in beeld hoe makkelijk het mis kan gaan. Maar het kan ook anders. Daarom bevriezen we het moment dat het misgaat en laten we zien hoe het ook anders kan. Leuk en leerzaam!

Naar alle animaties en infographics

Factsheets en analyses per type ongeval

Jarenlang waren onze factsheets zeer geliefd bij velen van jullie. De oude factsheets waren echter toe aan een update en daarom hebben wij eerder dit jaar besloten om de factsheets offline te halen. Maar we hebben goed nieuws! De eerste twee vernieuwde factsheets staan online. De factsheets 'jongeren' en 'heftrucks' zijn vanaf nu te vinden op lerenvoorveiligheid.nl. Op deze pagina staan ook de analyses die voorheen als 'specifieke analyses' gepubliceerd waren. 

Houd onze website in de gaten, want de komende periode wordt de lijst met factsheets verder aangevuld.  

Naast de factsheets werken we ook aan nieuwe analyses per type ongeval. De bedoeling is dat we uiteindelijk van (bijna) alle type ongevallen een analyse op de website plaatsen. Op dit moment zijn de volgende analyses op de website beschikbaar: 

Van een aantal van deze type ongevallen is ook een animatie en infographic beschikbaar. 

Onderzoek naar de rol van afleiding bij aanrijdingen

Aanrijdingen op de werkplek kunnen ontstaan doordat werknemers afgeleid worden. Dat is niet altijd te voorkomen. Het risico op aanrijdingen kan wel verminderd worden door gebruik te maken van kennis over hoe mensen worden afgeleid. Om hier meer zicht op te krijgen analyseerde het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  50 aanrijdingen uit de periode 2012-2018 waarbij afleiding een rol speelde.  

Dit onderzoek is op de website gepubliceerd

Op dit moment werken we aan een onderzoek naar de mogelijke effecten van nachtwerk op arbeidsveiligheid.