Terugblik op lancering platform veiligheidsinterventies.nl

Het is niet het echte werk natuurlijk, online netwerkbijeenkomsten. Liever ontmoeten we elkaar in een  interactief programma in Bilthoven, en hebben we goede discussies in kleinere groepen. En bij de lunch en borrel natuurlijk. Maar in deze coronatijden is online bijeenkomen een goed alternatief om op elkaar betrokken te blijven en samen te blijven werken aan veiligheid op de werkvloer. En dat hebben we met veel plezier gedaan. Op 25 september stond de lancering van het platform veiligheidsinterventies.nl centraal. Op 6 en 20 november zijn we dieper ingegaan op de LMRA en op de Impact van Leiderschap.

 

25 september Lancering veiligheidsinterventies.nl

In de afgelopen jaren hebben we samen met een grote groep professionals hard gewerkt aan de ontwikkeling van het platform Veiligheidsinterventies.nl. Jop Groeneweg was 5 jaar geleden de aangever van het idee. En ook nu was hij aanwezig om erover door te praten, en de website officieel te lanceren.

Inmiddels is Jop hoogleraar 'Veiligheid in de zorg' aan de TU Delft.  En de zorg kan een interessant perspectief bieden op veiligheidsinterventies.  ‘De zorg loopt voor’ zei Jop destijds bij zijn oratie. ‘Niet wat betreft het interventieplatform’, vertelde hij Viola van Guldener nu in het gesprek dat zij voerden, ‘maar wel als het gaat om het toepassen van onderbouwde en effectieve interventies’. Het is zijn doel om de zorgsector (maar dat geldt natuurlijk ook voor andere sectoren), te laten aansluiten bij het interventieplatform. Het is een feestje voor iedereen, aldus Jop Groeneweg, niet alleen voor de industrie. 

 ‘de meest succesvolle interventies zijn die waarvan je niet meer weet dat je ze doet’  (Jop Groeneweg)

Maar voor het zover was praatten projectleider Marre Lammers en onderzoeker Jakko van Kampen ons bij over hoe het platform tot stand gekomen is en hoe we op basis van de wensen van de beoogde gebruikers het platform hebben opgezet. 

In een korte film vertelden ook Sander Boukamp (MTEE) en Paul Hogewoning (Gasunie) waarom het delen van interventies, en het gebruiken van het platform volgens hen belangrijk is. Hun interventies (de ‘HSE factory tour’ en ‘Veilig werken, zeker weten’) zijn al te vinden op het platform.

Nog even terug naar Jop en Viola. Want wat maakt een interventie nu succesvol, en hoe kunnen we de kennis die er is benutten? Volgens Jop Groeneweg is er ontzettend veel operationele kennis beschikbaar in Nederland, en is het belangrijk die te kunnen delen. Daarvoor is het platform onmisbaar.

 ‘Door het delen van kennis kun je weten wat je moet doen, en als je weet wat je moet doen, kun je dat weer delen met anderen. Dat is de kern van het interventieplatform. Delen is weten is delen’ aldus Jop.

 

6 en 20 november LMRA en Leiderschap

De bijeenkomsten in november stonden allebei in het teken van een specifiek interventietype, waarbij we wetenschap en praktijkervaringen hebben samengebracht. Op 6 november kwamen Joeri Willemsen (TNO) en Klaas Schouten (Van Gelder) langs in de studio om te praten over de laatste minuut risico analyse (LMRA). In de laatste bijeenkomst op 20 november stond het thema ‘De impact van leiderschap op veiligheid’ centraal. Over dit onderwerp hebben Victor Roggeveen (Universiteit Leiden) en Ton van de Minkelis (Van Oord) hun onderzoek en ervaringen gedeeld.

En gelukkig was er tijdens de online bijeenkomsten ook interactie mogelijk. De deelnemers konden via de chat hun vragen stellen die we (ten dele) gelijk in de uitzending konden beantwoorden. We danken alle deelnemers voor hun betrokkenheid.  

Invoeren

We nodigen iedereen van harte uit om een veiligheidsmaatregel die daadwerkelijk in uw organisatie gebruikt wordt te delen op het platform. Uw ervaring kan andere bedrijven en organisaties helpen de veiligheid te bevorderen. En u kunt leren van de ervaringen van anderen.

Dus wacht niet langer en voer uw interventie in op  veiligheidsinterventies.nl   

 ‘Door het delen van kennis kun je weten wat je moet doen, en als je weet wat je moet doen, kun je dat weer delen met anderen. Dat is de kern van het interventieplatform.' (Jop Groeneweg)

Terugkijken

25 september https://vimeo.com/event/307039/videos/458973618/268a3155b1   

6 november https://www.youtube.com/watch?v=Ok7vbePrYjw&feature=youtu.be

20 november https://www.youtube.com/watch?v=iA33UJnBNXM&feature=youtu.be .

 

Heeft u nog vragen hierover, neem dan contact met ons op via veiligwerken@rivm.nl