Vijf tips voor goed en gezond thuiswerken

Eind 2020 werkte 48% van de werknemers thuis. En nog steeds werkt een groot deel vanuit huis. Wat helpt om de thuiswerkdagen goed door te komen? 5 tips.

Deze tips zijn gebaseerd op leefstijladviezen ontwikkeld voor professionals werkzaam bij gemeente, GGD of in de zorg. Meer tips of achtergronden? Kijk op Loketgezondleven.

 

 

Zorg voor structuur in de dagindeling

Probeer zoveel mogelijk de normale dagindeling aan te houden. Dit doet u door op dezelfde tijden op te staan, naar bed te gaan en te eten als voor de coronacrisis. Plan ook per dag verschillende activiteiten om sleur te voorkomen. 

Zorg voor voldoende ontspanning

Stop op een zeker moment met werken en zet de computer uit, zodat u los kunt komen van uw werk. Doe minimaal één uur per dag iets voor uzelf waar u energie van krijgt.

Voorkom veel stilzitten

Wissel uw werk af met voldoende pauzes. Neem bijvoorbeeld pauze door een korte beweegactiviteit of wandeling. Bewegen heeft een positief effect op de concentratie.

Probeer anderen te helpen

Maak een praatje door te (beeld)bellen of langs te gaan op 1,5 meter afstand. Vraag hoe het gaat en of iemand hulp nodig heeft. Denk aan uw ouders, maar vraag het ook aan een oude tante of oom, buur of iemand anders. Andere mensen helpen heeft niet alleen een positief effect op degene die hulp krijgt, maar ook op u, als persoon die helpt. 

Eet gezond: zet gezond eten in het zicht

U pakt sneller eten dat u ziet of dat voor u ligt. Zet daarom gezond eten, zoals fruit en groente, in het zicht en zet snoep en snacks juist uit het zicht. Ook als u meer moeite moet doen om eten te pakken, eet u het minder snel. Berg het bijvoor-beeld op in een kastje.

Door gezond te eten ondersteunt u de weerstand, vermindert u het risico op ziekten, en blijft uw gewicht beter in balans.