kind met bril

Een andere bril

Het is weer lente. De natuur ontwaakt en de vogels kwetteren. Een mooi seizoen van nieuw leven, en nieuwe plannen. Het betekent ook dat we vier seizoenen met corona hebben meegemaakt.  Vier seizoenen van thuiswerken. Vier seizoenen ook van onzekerheid, en dat speelt ons parten. We willen allemaal weer supergraag terug naar hoe het was. Terug naar het ons bekende leven.

Nieuw normaal

Maar wat nou als we het eens anders zouden bekijken? Stel dat we niet teruggaan naar het oude bekende, maar dat het omgaan met onzekerheid ons nieuwe normaal wordt? Zijn we dan niet veel beter in staat om ons aan te passen aan nieuwe en onzekere situaties? Maar hoe doen we dat en wat betekent dat voor ons vakgebied? 

Die vraag houdt me al een tijdje bezig. Een andere bril opzetten helpt ons misschien wel vooruit. Een bril waarbij we uit onze comfortzone stappen. Waar we ongevallen blijven onderzoeken, maar daar ook iets aan toevoegen. Namelijk kijken naar wat er in de praktijk gebeurt. Naar wat maatregelen succesvol maakt, en hoe medewerkers en managers dat ervaren.  

Dat proberen wij in ons programma ook te doen. In dit magazine lees je een interessant onderzoek over nudging. Een andere kijk op veiligheid, omdat het anders kijkt naar gedrag. Nudging geeft een duwtje in de goede richting. En met succes! 

Met die andere bril kijken we ook anders naar onszelf als veiligheidsprofessionals. We waarderen wie we zijn en wat we hebben. En we gebruiken ons talent. Om dat te laten zien publiceren we in dit magazine een eerste interview in de serie ‘In de spotlight’ met veiligheidskundige Peter Bredius.  

Een andere bril helpt ons misschien wel vooruit

Vertrouwde kennisbasis

Dit alles doen we vanuit vertrouwen. We vertrouwen op onze kennis. Dus blijf alsjeblieft de dingen doen die je altijd deed. Onze cijfers, infographics en animaties kunnen je daarbij helpen. Maak er gerust gebruik van en bekijk ook eens die andere bril. Op het platform veiligheidsinterventies.nl tref je misschien wel iets aan wat jou kan helpen. 

Zo kunnen we succesvol omgaan met onzekerheid. En leren we elke dag weer bij.

Tot ziens op onze online netwerkbijeenkomst op 18 juni!

Groetjes,

Viola van Guldener

programmamanager Veiligheid, Cultuur en Gedrag