Leren van ongevallen: Alle informatiekaarten over ongevallen online

Still uit animatie 'Contact met bewegende delen van een machine'

Op zoek naar informatie over oorzaken en gevolgen van ongevallen? Op lerenvoorveiligheid.nl staat nu van (alle) 36 typen ongevallen een ‘Type Informatiekaart’ (TIK).  Alle informatie over een type ongeval staat hier in één overzicht bij elkaar. Waar ging het mis? Hoe kon dit gebeuren? In welke (sub)sectoren komt het ongevalstype het meest voor? En wat zijn de gevolgen?  

Het RIVM heeft data van meer dan 30.000 ernstige ongevallen zorgvuldig geanalyseerd en vertaald naar relevante informatie voor werkgevers en arboprofessionals. Zo blijkt bijvoorbeeld dat bij het ongevalstype ‘val van ladder of trapje’ in 43% van de ongevallen de ladder of trap niet op een goede manier geplaatst was, zoals op een nat oppervlak. Dit soort inzichten zijn waardevol om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren. 

Van een aantal ongevalstypes is ook een animatie en infographic beschikbaar. Deze vertellen op een laagdrempelige manier de verhalen, feiten en lessen van het ongeval. Wanneer je geïnteresseerd bent in informatie over ongevallen in een specifieke sector, dan zijn de Sector Informatiekaarten (SIK’s) iets voor jou. Hier vind je welke soorten ongevallen in de sector plaatsvinden, welke slachtoffers er vallen, wat de achterliggende oorzaken van ongevallen zijn en welke menselijke fouten er worden gemaakt. 

Dus wil je leren van ongevallen? Ga dan snel naar lerenvoorveiligheid.nl.