Afbeelding zomerse bloemen

Open Up voor Veiligheid

Open Up. Het thema van het Songfestival 2021. Heeft u het gezien? Ik wel. En ik werd geraakt. Door de audiovisuele verwenning van het festival. En door mooie liedjes, zoals Voilà van Frankrijk. Maar vooral door het thema Open up. Jezelf openstellen. Laten zien wie jij bent en wat je kan. Wat lukt en misschien ook wat niet lukt. Maar ook luisteren naar anderen. Proberen de denkbeelden van anderen te begrijpen. Dat is mijn beeld bij Open Up.

En dat thema past bij deze tijd. Zeker nu in de coronatijd. Iedereen wil weer dat de samenleving opengaat. Dat er weer meer kan. Dat we weer contact mogen hebben. Mijn vraag is dan: hoe doen we dat? En stellen we onszelf dan echt open? En hoe doen we dat eigenlijk voor veiligheid? 

Want ja, openstellen is voor veiligheid van levensbelang. Immers, als we niet praten over dingen die fout gaan, leren we er ook niet van. Als we ongevallen niet onderzoeken, dan kunnen we er ook geen lessen uit trekken. Als we niet vertellen wat er zo goed gaat, kunnen we de ander ook niet op weg helpen. 

Dus ook voor veiligheid is open up een essentieel thema.

Hoe doen we dat bij het RIVM? We luisteren naar u, de professional. In dit magzine staat weer een HVK’er in de spotlight. U leest het verhaal van Corné Roelen, die aangeeft dat veiligheid mensenwerk is. En we zijn met u in gesprek, bijvoorbeeld tijdens de netwerkbijeenkomst van 18 juni jl. Allemaal manieren om te horen wat er leeft onder veiligheidsprofessionals. 

En we openen onze kennisbronnen. Onze database over ongevallen is beschikbaar. Veel van deze informatie staat nu handzaam op de website. U leest er meer over in dit magazine. We houden ook onze ogen open. Drie jaar geleden zijn we gestart met een nieuwe manier van kijken en informatie verzamelen uit ernstige arbeidsongevallen. De gedachte achter Storybuilder houden we vast, maar we verzamelen de informatie nu veel efficienter. Zo is de informatie sneller beschikbaar en up-do-date. Daar was een behoorlijke slag voor nodig. Oude denkbeelden zijn doorbroken. 

Tot slot vragen we het ook aan u om u open te stellen. We kunnen alleen van elkaar leren, als we successen blijven delen. Dus deel uw verhaal over veiligheid via de website veiligheidsinterventies.nl. Zodat we samen veilig kunnen werken. 

En stel uzelf deze zomer onder de parasol, op een bergtop of aan het zwembad nog eens deze vraag:  

Hoe stel ik mijzelf open voor veiligheid? 

Veel leesplezier en een fijne zomer toegewenst. 

 

Viola van Gulderner

Programmamanager Veiligheid, Cultuur en Gedrag