Samen koken en eten

Resto VanHarte haalt mensen en groepen uit hun sociaal isolement. De stichting heeft daarvoor een simpele, maar effectieve methode ontwikkeld: samen koken en samen eten op toegankelijke en veilige plaatsen in de wijk. ‘En dat werkt’, aldus fondsenwerver en coördinator Eric Apon. 

Succes door eenvoud

En Apon kan het weten, want hij is al vanaf het begin, nu twaalf jaar geleden, bij Resto  VanHarte betrokken. ‘Het succes van onze aanpak ligt in zijn eenvoud. Doordat wij mensen een plek bieden om samen te koken en te eten, komen ze in contact met anderen die ze anders waarschijnlijk niet zouden ontmoeten. De maaltijd is een middel waardoor onze gasten en vrijwilligers hun netwerken op natuurlijke wijze kunnen versterken. Voor onze vrijwilligers die in de keuken werken, is het soms een opstap naar betaalde arbeid.’Resto VanHarte is er voor iedereen. ‘Bij ons kan iedereen een goede driegangenmaaltijd krijgen tegen een uiterst redelijk tarief. Mensen die aantoonbaar weinig of geen geld hebben betalen vier euro, alle anderen - en iedereen is welkom - betalen zeven euro. ‘

 

Kracht in diversiteit

Apon benadrukt dat Resto VanHarte zich niet alleen richt op mensen die in armoede leven. ‘Zouden we dat wel doen, dan zouden onze gasten veel minder voor elkaar kunnen betekenen dan dat ze nu doen. De kracht van onze aanpak ligt in de mix; mensen hebben elkaar daardoor echt iets te vertellen.’Ook de verscheidenheid van partners in de wijk waarmee Resto VanHarte samen werkt - de wijkagent, de maatschappelijk werker, de schuldhulpverlening, de welzijnsorganisatie, om er maar een paar te noemen -  draagt ertoe bij dat Resto VanHarte meer is dan een simpele maaltijdvoorziening. ‘Met de steun van onze partners organiseren we regelmatig bijeenkomsten over zaken die in de wijk spelen. Soms letterlijk tussen de gangen door geven we informatie waar onze gasten hun voordeel mee kunnen doen.’ Apon omschrijft de aanpak van Resto VanHarte als een prima voorbeeld van integraal werken. ‘We werken met alles en iedereen samen. Doordat we geen mens en organisatie uitsluiten, kunnen we een platformfunctie vervullen. De maaltijd is het middel om verbindingen te leggen, en, groot voordeel, het is nog lekker en gezond ook.  En het werkt. ’