Afstuderen op Omgevingsveiligheid

Foto afstudeerders omgevingvseiligheid

Bij RIVM Omgevingsveiligheid werken we sinds een aantal jaar met veel enthousiasme met afstudeerstudenten. Onlangs is weer een lichting afgezwaaid. De studenten hebben weer gewerkt aan diverse onderwerpen binnen het vakgebied Omgevingsveiligheid.

  • De modernisering van Omgevingsveiligheidsbeleid gaat gepaard met andere manier van werken, een cultuurverandering. Binnen en buiten het RIVM. Hoe ziet dat eruit en hoe kunnen we het concept Positieve Veiligheid hiervoor inzetten?
  • Het RIVM heeft de Maatregelcatalogus Omgevingsveiligheid ontwikkeld als online praktijkboek als aanvulling op het Handboek Omgevingsveiligheid. Onderzocht is hoe de opzet van de maatregelcatalogus aansluit bij de verwachtingen en behoeften van gemeenten.
  • Ook in het kader van de Maatregelcatalogus is onderzocht hoe gemeenten tot een set van maatregelen (willen) komen.

We kijken met plezier terug op deze stageperiode, en zijn inmiddels weer met opvolgers bezig. Ken je, of ben je een enthousiaste en gedreven afstudeerder die interesse heeft in een afstudeerstage bij het RIVM, hou dan de Linkedin-posts over RIVM Omgevingsveiligheid in de gaten!

We laten natuurlijk Tom, Sten en Maarten ook graag zelf aan het woord:

Het afgelopen halfjaar hebben wij  vanuit de studie Integrale Veiligheidskunde een afstudeeronderzoek gedaan binnen het team Omgevingsveiligheid van het RIVM.

Om binnen een gerenommeerd onderzoeksinstituut als het RIVM een onderzoek te mogen uitvoeren zagen wij als een kans en een uitdaging. In het begin waren wij zoekende naar de juiste werkwijze, manier van onderzoeken en de kwaliteitseisen van het RIVM. Iedereen binnen het RIVM was bereid ons hierin te ondersteunen en gaf ons de ruimte om onszelf te ontwikkelen.

Daarnaast weet het Centrum Veiligheid van het RIVM de dagelijkse sleur goed op te breken door talloze koekjesmomenten en andere leuke bezigheden te organiseren. Wij vonden het erg fijn om hier aan deel te nemen en voelden ons gelijk onderdeel van het gehele team. Als alles volgens planning verloopt zijn wij inmiddels afgestudeerd en zijn wij verder aan het studeren, werkzaam in het werkveld of verre landen aan het ontdekken. 

We hebben deze periode als zeer leerzaam en positief ervaren en bedanken het team omgevingsveiligheid en onze begeleiders voor de professionele begeleiding en de warme ontvangst.