Safety flits

Foto technisch personeel

De interventie in het kort

Unica is in 2015 het initiatief ‘Safety flits’ gestart. Het doel van dit initiatief is om medewerkers meer bewust te maken van de risico’s die aan het werken bij Unica verbonden zijn. Een Safety flits is een informatief ‘A4-tje’ dat binnen de organisatie verspreid wordt. De Safety flitsen worden naar aanleiding van een ongeval door de afdeling KAM opgesteld. Een Safety flits bevat een korte samenvatting van (de oorzaken van) het ongeval, geeft aan hoe het met de slachtoffers gaat en beschrijft leerpunten n.a.v. het ongeval. Enkele keren per jaar wordt een nieuwe Safety flits gepubliceerd. Deze wordt digitaal verspreid aan alle medewerkers met toegang tot e-mail. Vaak worden Safety flitsen vervolgens op de werkvloer besproken in ‘toolbox’ bijeenkomsten en worden ze door werknemers ter plaatse afgedrukt en opgehangen.

Kerngegevens
NaamSafety flits
OntwikkelaarUNICA
Gebruikt inEén bedrijf in de bouwnijverheid, technische dienstverlening.
AardVeiligheidscampagne waarbij via ‘Safety flitsen’ wordt gecommuniceerd over recente ongevallen of incidenten. Hiermee wordt feedback gegeven aan de medewerkers.
Toepasbaarheid

Met aanpassingen toepasbaar in (vrijwel) alle andere sectoren.

AanleidingBehoefte om laagdrempeliger met medewerkers te communiceren over ongevallen en risico's binnen Unica
ContactpersonenRonald Velsink

Doel en doelgroep

Het hoofddoel van de interventie is om medewerkers bewust te maken van de aan het werk verbonden risico’s. De operationele medewerkers van Unica zijn hiermee de voornaamste doelgroep van de interventie.

Verwachte effecten

Aspecten in de organisatie waarop de interventie naar verwachting effect heeft zijn: ‘kennis van veiligheid risico’s en regels’ en ‘communicatieprocessen’.

Invoering en uitvoering

De interventie is door de organisatie zelfstandig opgezet en uitgevoerd. Elke Safety flits bevat informatie over de vragen:

  • Wat is er gebeurd?
  • Hoe kon dat gebeuren?
  • Hoe is het nu met het slachtoffer?
  • Wat kunnen we ervan leren?

Vaak zijn er ook foto’s van de situatie en de verwonding opgenomen. Enkele keren per jaar wordt een nieuwe Safety flits gepubliceerd. Meestal worden ze opgesteld door de afdeling KAM, soms stellen andere afdelingen een Safety flits op. De interventie wordt doorlopend gebruikt. De kosten om de interventie in te voeren zijn beperkt. Het opstellen van een Safety flits kost ongeveer één tot twee mandagen aan werktijd.

Inschatting effectiviteit van de interventie:

De interventie wordt door de aandrager gezien als “in enige mate” effectief. De organisatie geeft aan dat nog niet te bepalen is of met het uitvoeren van de interventie de gestelde doelen worden bereikt. De effectiviteit van de interventie is door de aandrager niet systematisch onderzocht. De Safety flitsen zijn zichtbaar op de bouwplaats; ze worden kennelijk door medewerkers zelf afgedrukt en opgehangen. De KAM-medewerkers ontvangen regelmatig vragen en opmerkingen over de Safety flitsen die over het algemeen positief zijn.